Verkkouutiset

Annika Saarikko. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Annika Saarikko HS:lle: Hintojen nousun pitäisi helpottaa ensi vuonna

Valtiovarainministerin mukaan syksystä tulee erityisen vaikea.

Valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan suomalaisilta tarvitaan loppuvuoden aikana ”sisua ja sietokykyä” hintojen rajun nousun kanssa.

– Edessä ovat kuumottavan vaikeat kuukaudet, erityisesti talven kylmän tullessa. Tämänhetkisten ennusteiden mukaan hintojen nousun pitäisi kuitenkin ensi vuonna helpottaa. Hintojen nousu on ollut pitkälti energiaperäistä, ja meidän pitää omilla toimillamme varmistaa, että hintojen nousu ei jatku muista syistä, Saarikko sanoo Helsingin Sanomille.

Hallitus on hänen mukaansa valmis tukemaan kansalaisten ostovoimaa. Hän kuitenkin vetoaa palkansaajiin. Liian suuret palkkavaatimukset syksyllä voivat Saarikon mukaan johtaa hintojen nousun jatkumiseen ja talouden sakkaamiseen.

– Isoin asia on se, ettemme menetä palkkamalttia ja kilpailukykyämme. Kilpailukyvyn tuhoamisen varjo voisi olla kymmenvuotinen. Siksi vetoan palkkamaltin puolesta nyt poikkeuksellisen voimakkaasti.

Saarikko ei lämpene kokoomuksen ehdotukselle alentaa kaikkien palkansaajien verotusta. Hänen mukaansa kokoomus esittää aina ”ideologisista syistä” veronkevennyksiä ja kohdistaisi ne myös hyvätuloisille.

– Minulle tämä puhtaasti käytännönläheinen kysymys. Ajattelen, että vaikuttavuuden näkökulmasta ratkaisu löytyy enemmän pieni- ja keskituloisten verotuksen suunnalla kuin hyvätuloisten.

Uusimmat
MAINOS