Verkkouutiset

Anne-Mari Virolainen: Maahanmuuttajien palautuksissa kunnioitettava ihmisoikeuksia

"Maahanmuuttajilla on samat ihmisoikeudet kuin kaikilla muillakin."
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Näin muistutti kansanedustaja Anne-Mari Virolainen (kok.) esitellessään perjantaina Wienissä Euroopan neuvoston pysyvän komitean kokouksessa raporttinsa laittomien ja kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden maahanmuuttajien palauttamisen valvonnasta.

EN:n parlamentaarisen yleiskokouksen maahanmuuttokomitean puheenjohtaja Anne-Mari Virolaisen raportissa tutkitaan, miten maahanmuuttajien ihmisoikeudet otetaan huomioon palautuksissa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Raportin mukaan palautukset ovat tärkeä osa maahanmuuttopolitiikkaa, mutta niiden aikana tapahtuneet vakavat henkilövahingot ovat osoittaneet puutteita käytännön toteutuksessa. Virolaisen mukaan palautuksille tarvitaan yhteisiä sääntöjä ja standardeja.

– Ihmisoikeuksien toteutuminen palautuksien yhteydessä edellyttää myös riippumattoman valvontaelimen asettamista. Valvonta koskee koko palautusprosessia, aina karkotuspäätöksestä siihen asti kunnes palautettava saapuu lähtömaahan, Virolainen huomauttaa.

Hän korostaa, että palauttamista koskeva oikeudellinen kehys on varsin selkeä, mutta lainsäädännön toimeenpanossa esiintyy ongelmia. Raportin sisältämässä suosituksessa EN:n ministerikomiteaa kehotetaan ryhtymään toimiin tilanteen korjaamiseksi. Ministerikomitean on vastattava suosituksiin puolen vuoden sisällä.

– Maahanmuuttajilla on samat ihmisoikeudet kuin kaikilla muillakin. Tehokas ja inhimillinen palautusprosessi edellyttää, että palautuksesta tiedotetaan riittävän ajoissa, jotta palautettava pystyy valmistautumaan henkisesti tilanteeseen. Lisäksi tulisi laatia selkeät ohjeet voimankäytölle ja varmistaa saattohenkilökunnan koulutus ja turvallisuus, Virolainen sanoo.

Hän huomauttaa, että palautettavat maahanmuuttajat eivät ole rikollisia eikä heitä myöskään pitäisi sellaisina kohdella.

– Haluankin kiirehtiä maiden hallituksia varmistamaan, että siirtolaiset joutuisivat olemaan säilöntäyksiköissä mahdollisimman lyhyen aikaa, Virolainen muistutti.

Raportin aihe on ollut esillä myös eduskunnassa. Eduskunta käsittelee paraikaa hallituksen esitystä, jossa on esillä myös Suomen palautuksien valvonta. Anne-Mari Virolaisen raporttiluonnos on lähetetty eduskunnan valiokuntiin tiedoksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)