Verkkouutiset

Anna Kontula kertoi eduskunnalle kommunistisukulaisensa traagisesta kohtelusta

Vasemmistoliiton ryhmäpuhujan mukaan suurin osa radikaaleista ei hyväksy väkivaltaa.

Eduskunta kävi keskiviikkona ajankohtaiskeskustelun ääriliikkeistä ja väkivallasta. Vasemmistoliiton ryhmäpuhuja Anna Kontulan mukaan poliittisen väkivallan liittäminen ääriliikkeisiin ”ei ole viisasta tai edes totta”.

– Suurin osa radikaaleista liikkeistämme ei nimittäin hyväksy väkivaltaa saati käytä sitä. Toisaalta historia tuntee esimerkkejä, joissa väkivaltaa käyttävät poliittisen kartan keskiryhmät. Valtavirrasta katsoen ovat toisinajattelijat aina ääressä. Toimivassa demokratiassa tämä kuitenkin nähdään vahvuutena, Anna Kontula perusteli.

– Poliittistakin väkivaltaa ehkäistään tunnistamalla toimijoita, ei ympäripyöreällä taivastelulla ääriliikkeistä. On nimettävä, kuka lyö, kuka kannustaa lyömään ja kuka maksaa lyömisestä.

Enemmän harhaan kuin perille vie Kontulan mukaan myös poliittisen väkivallan yhdistäminen syrjäytymiseen.

– Liian helposti se nimittäin eksyttää meidät leimaamaan köyhät potentiaalisesti vaarallisiksi reppanoiksi, Kontula sanoi.

Kansanedustaja toi asiaan henkilökohtaisenkin tason.

– Väkivallaton poliittinen kulttuuri ei meilläkään ole kuitenkaan itsestäänselvyys. Vielä 1940-luvulla isotätini potkittiin keskenmenoon kommunististen kirjoitusten vuoksi ja isoenoni ammuttiin pasifistina, Kontula kertoi.

– Sen jälkeen on Suomen pitänyt kulkea pitkä matka. Meille tänä päivänä ei politiikka onneksi enää ole vakava turvallisuusriski. Tehdään nyt viisaita päätöksiä, jottei siitä sellaista tulekaan enää koskaan.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)