Verkkouutiset

Anna Kontula AL:ssa: Sosiaaliturva pakko avata myös ei-kansalaisille

Kansanedustaja Anna Kontulan mukaan "rajojen sulkeminen ei enää ole taloudellisesti tai inhimillisesti mahdollista".

Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula kirjoittaa Aamulehden Sunnuntaivieraana otsikolla Sossushoppailua ei ehkä olekaan.

Kontulan mukaan Suomessa kiisteltiin sata vuotta sitten kansalaisten vapaudesta muuttaa kotikuntaansa. Päättäjiä mietitytti ”köyhien pelko”, avustusten varassa elävien kerääntyminen anteliaamman sosiaaliturvan alueille.

Kansanedustajan mielestä sama huoli on nyt EU:sta. Hänen mukaansa on helppo kuvitella, että ihmiset muuttaisivat joukoittain paremman sosiaaliturvan maihin.

”Kiinnostavaa on, että näin ei ilmeisesti tapahdu”, hän toteaa. Helsinki ja Tallinna ovat Kontulan mukaan poikkeus, kun ne ovat ”kasvaneet taloudellisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti yhteen. Töissä käydään, perheitä perustetaan ja sosiaaliturvaa nostetaan niin kuin rajaa ei olisikaan”.

Rajojen sulkeminen ei hänen mukaansa enää ole taloudellisesti tai inhimillisesti mahdollista.

”Vapaan liikkuvuuden olosuhteissa on sosiaaliturva ja hyvinvointipalvelut pakko avata myös ei-kansalaisille. Jos näin ei tehdä, syntyy Suomeenkin vähitellen etninen ryysyköyhälistö, joka puolestaan rapauttaisi vähitellen koko yhteiskuntajärjestelmämme”, Anna Kontula kirjoittaa.

Kontulan mukaan ”näin meille ei oikein jää muuta vaihtoehtoa kuin uskaltaa. Toivottavasti sen ymmärtämiseen ei tällä kertaa mene sataa vuotta”.

Uusimmat
MAINOS