Verkkouutiset

JHL haluaa kriminalisoida alipalkkauksen. LEHTIKUVA / MARJA AIRIO

Ammattiliitto haluaa alipalkkaajat kuriin, työnantajille väläytetään jopa vankeutta

JHL on huolissaan työntekijän aseman heikkenemisestä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Håkan Ekström ehdottaa alipalkkauksen säätämistä rangaistavaksi teoksi. Norjassa esimerkiksi alipalkkaus on jo kriminalisoitu. Siitä voi seurata työnantajalle jopa vankeutta.

– Tämä on tärkeä osa sitä pohjoismaista mallia, jota ammattiliike kannattaa, Ekström toteaa tiedotteessa.

JHL käyttää alipalkkauksesta termiä ”palkkavarkaus”.

Norjassa lakimuutos astui voimaan 1.1.2022, jolloin rikoslakiin lisättiin kaksi pykälää: toinen palkkavarkaudesta ja toinen törkeästä palkkavarkaudesta.

Palkkavarkaudesta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen korkeintaan kahdeksi vuodeksi. Törkeästä palkkavarkaudesta voidaan tuomita sakko tai vankeuteen korkeintaan kuudeksi vuodeksi.

Lakimuutoksen teki pääministeri Erna Solbergin oikeistohallitus ja lakialoite tuli ay-liikkeestä.

Ammattiliitto JHL kertoo olevansa huolissaan työntekijän aseman heikkenemisestä entisestään. Yksi ratkaisu työntekijän suojelemiseksi olisi liiton mukaan säätää laki palkkavarkaudesta.

– Erityisen kovasti hallituksen työelämäheikennykset ja erilaiset leikkaukset osuvat pienituloisiin duunareihin, osa-aikaisiin työntekijöihin ja naisvaltaisiin aloihin sekä maahanmuuttajiin. Erityisen kovaa ne iskevät yksinhuoltajiin, JHL:n Håkan Ekström listaa.

– Me puolustamme vahvaa ansioturvaa, alipalkkauksen eli palkkavarkauden kriminalisointia, järjestöjen kanneoikeutta, henkilöstöedustusta yrityksiin ja tulkintaetuoikeutta työriidoissa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)