Verkkouutiset

Ammatillisessa koulutuksessa 400 irtisanomisuhassa

Joulukuun ja helmikuun välillä alkoi noin 400 henkilötyövuoden vähentämistä koskevat yhteistoimintaneuvottelut kahdessatoista Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE:n jäsenenä olevassa koulutusorganisaatiossa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vähennystarpeet vaihtelevat koulutuksen järjestäjän koon mukaan kymmenen ja sadan henkilötyövuoden välillä.

Koulutuksen järjestäjät varautuvat myös lomauttamaan henkilöstöään. Kuntien tai kuntayhtymien yhdistymisen vuoksi muutamissa organisaatioissa henkilöstöllä on viiden vuoden irtisanomissuoja.

Viestejä henkilöstön vähentämistarpeesta on koulutuksen järjestäjiltä tullut laajalti, joten ilmoituksia yt-neuvotteluiden käynnistämisistä tullee AMKE:n arvion mukaan vuoden aikana vielä lisää.

Samaan aikaan on painetta ammatillisen koulutuksen tehtävien laajentamiseen esimerkiksi turvapaikanhakijoiden kouluttamiseksi.

Ammatillisen koulutuksen rahoitusta leikataan tällä hallituskaudella 248 miljoonaa euroa, mutta rahoituksen supistuminen alkoi jo vuonna 2014.

Vuonna 2017 tehtävä suurin yksittäinen, 190 miljoonan euron, leikkaus pienentää ammatillisen peruskoulutuksen rahoitusta kymmenen prosenttia.

– Ensi vuoden leikkaussumma vastaa suuruudeltaan 17 600 opiskelijapaikan tai 3 900 opettajan vähentämistä ammatillisesta peruskoulutuksesta, sanoo AMKE.

AMKE on laskenut, että ammatillisen koulutuksen koko julkinen rahoitus vähenee 25 prosenttia vuodesta 2013 vuoteen 2018 mennessä. Luvussa on huomioitu myös ammatillisen työvoimakoulutuksen rahoituksen leikkaukset, jotka vaikuttavat erityisesti aikuiskoulutuskeskuksiin.

Leikkaukset kohdistuvat eri tavoin maan eri osiin. Vaikeimmassa asemassa ovat AMKE:n mukaan koulutuksen järjestäjät, jotka ovat menettäneet aloituspaikkoja väestön koulutustarpeen pienentyessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)