Verkkouutiset

Kongressitalo Washington D.C.:ssä. / LEHTIKUVA / Getty Images / AFP Drew Angerer

Amerikkalaisten puoluemieltymykset ovat kääntyneet – uskomattomat luvut

Republikaanien etumatka on kasvanut yli kymmeneen prosenttiyksikköön.

Tuoreen mielipidemittauksen mukaan Yhdysvaltain demokraattipuolue voi kärsiä mittavia tappioita marraskuun 8. päivänä pidettävissä kongressin välivaaleissa. Ehdolla ovat tuolloin kaikki alahuoneen edustajat ja kolmasosa senaattoreista.

Demokraateilla on tällä hetkellä kymmenen paikan enemmistö 435-paikkaisessa alahuoneessa. Senaatissa molemmilla puolueilla on 50 paikkaa, kun mukaan lasketaan demokrattien mukana äänestävät kaksi sitoutumatonta senaattoria.

Tasatilanteet voidaan ratkaista varapresidentti Kamala Harrisin äänellä, paitsi jos keskustelun lopettamiseen vaaditaan 60 ääntä niin sanotun cloture-äänestyksen kautta. Esimerkiksi budjettiasiat voidaan usein ajaa läpi 50 senaattorin ja varapresidentin äänillä.

Trafalgar Group -yhtiön mielipidemittauksen mukaan 55,7 prosenttia amerikkalaisista äänestäisi republikaanien ehdokasta, jos kongressivaalit pidettäisiin tänään. Demokraattien kannatus jäi vain 42,2 prosenttiin, eli republikaanien etumatka on 13,5 prosenttiyksikköä. Vastaajista 2,1 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa tai kertoi jättävänsä äänestämättä.

Käänteen taustalla on presidentti Joe Bidenin poliittisen agendan jumiutuminen kongressiin. Myös koronatilanteen heikentyminen, inflaation kiihtyminen ja epäonnistuneena pidetty vetäytyminen Afganistanista ovat syöneet presidentin ja demokraattien kannatusta.

Real Clear Politics -sivuston seurannan mukaan puolueen kannatus kääntyi jyrkkään laskuun viime vuoden lokakuussa. Mielipidemittausten keskiarvo joulukuun 27. päivän ja tammikuun 18. päivän välillä näyttää maltillisempaa, noin 3,1 prosenttiyksikön johtoa republikaaneille.

Uusimmat
MAINOS