Verkkouutiset

Amerikkalaislehti: Venäjä painostaa Suomea Suursaaren tukikohdalla

Tukikohta sijaitsee Suomenlahdella noin 30 kilometrin päässä Suomesta.

Amerikkalainen Wall Street Journal kertoo tästä löytyvässä jutussaan Venäjän Suursaareen reilun 30 kilometrin päähän Suomesta rakentamasta helikopteritukikohdasta.

– Suursaaren rakennelmat Suomenlahdella tuovat uuden sotilaskentän alueelle, joka voisi olla etulinjaa missä tahansa Venäjän ja Naton välisessä konfliktissa. Molemmat puolet ovat vahvistaneet siellä joukkojaan viime vuosina ja jännitteet ovat korkeimmillaan sitten kylmän sodan päättymisen, jutussa todetaan.

Suursaaren tukikohta ei Wall Street Journalin mukaan lisää juurikaan Venäjän sotilaallisia kykyjä alueella. Sen rakentamisen sanotaan olevan kuitenkin linjassa Venäjän presidentti Vladimir Putinin tavoitteiden kanssa. Putinin todetaan haluavan pitää ”naapurit varuillaan”.

Suursaareen on rakennettu viisi helikopterin laskeutumispaikkaa, lennonjohtotorni, sääasema sekä polttoaine- ja huoltovarikot. Helsinki ja Tallinna ovat noin viiden minuutin lentomatkan päässä.

– Tukikohta on rakennettu kaikenlaisia venäläisiä sotilas- ja kuljetushelikoptereita silmällä pitäen. Se tarjoaa Putinille mahdollisuuden painostaa naapureitaan psykologisesti ja ehkäistä sitä, mitä hän pitää painajaisskenaariona: naapurimaa Suomen tai Ruotsin Nato-jäsenyyttä, joka ulottaisi puolustusliiton lähemmäs Venäjän rajoja, jutussa sanotaan.

Moskovan todetaan pyrkivän puolestaan valamaan Baltian maihin epävarmuutta siitä, tulevatko tai pääsevätkö Nato-liittolaiset tarvittaessa niiden tueksi.

– Globaalisti arvioiden Venäjä ei pelaa kovinkaan hyvillä korteilla, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak toteaa Wall Street Journalille.

– He pystyvät kuitenkin pitämään naapurit varpaillaan, hän jatkaa.

Suursaaren tukikohta on jutun mukaan osa kaavaa, jossa Venäjä pyrkii luomaan mahdollisimman vähillä resursseilla hankkeita, jotka hermostuttavat länttä ja ylläpitävät epäselvää kuvaa Moskovan aikeista.

Uusimmat
MAINOS