Verkkouutiset

Hoitaja tekee koronatestin Etelä-Afrikan Johannesburgissa. LEHTIKUVA / AFP Emmanuel Croset

Alustavan tiedon mukaan omikron aiheuttaa lievemmän taudin

Etelä-Afrikassa on todettu, että uuden muunnoksen aikana lisähappea on tarvinnut aiempaa pienempi osuus potilaista.

Alustavien tietojen mukaan koronaviruksen omikron-muunnos aiheuttaisi lievemmän tautimuodon kuin viruksen muut versiot. Arvio on tehty Etelä-Afrikassa ja siitä kertoo The New York Times.

Suuren eteläafrikkalaisen sairaalan tutkijat toteavat, että omikron-muunnoksen vuoksi koronaan sairastuneet ovat vähemmän sairaita kuin aiemmat potilaat. Sama ilmiö on havaittu muissakin sairaaloissa Etelä-Afrikassa. Tutkijoiden mukaan useimmat potilaat tulivat alun perin sairaalaan jonkin muun syyn kuin koronan takia.

Tutkijat kuitenkin toteavat, että tiedot ovat vasta alustavia ja perustuvat pieneen määrään potilaita. Epidemiologian tohtori Emily S. Gurley muistuttaa, että muunnos löydettiin Etelä-Afrikassa vasta joitakin viikkoja sitten ja että koronaviruksen seuraukset näkyvät vasta pitkän ajan kuluessa. Hänen mukaansa on kuitenkin mahdollista, että omikronin oireet jäävät lievemmiksi.

– Ei olisi yllättävää, jos se pitäisi paikkansa, mutta emme vielä voi tehdä sitä johtopäätöstä.

Omikron-muunnos on levinnyt nopeasti ympäri maailman ja sitä on löydetty yli 30 maasta. Kuukausi sitten esimerkiksi Etelä-Afrikassa oli vain 300 uutta koronatapausta päivässä. Nyt tapauksia on jo 16[nbsp]000 päivässä.

Alustava selvitys omikronin aiheuttamasta sairaudesta tehtiin Etelä-Afrikan Pretoriassa. Selvityksessä käytiin läpi 42 potilasta, jotka olivat olleet koronan takia sairaalassa joulukuun 2. päivänä. On epävarmaa, olivatko kaikki sairastuneet juuri omikron-muunnoksen aiheuttamaan sairauteen, mutta lääkäreiden mukaan se on todennäköistä, koska kyseinen muunnos on levinnyt maassa niin nopeasti.

Näistä 42 potilaasta lisähappea tarvitsi 13 potilasta eli noin 30 prosenttia sairaalaan joutuneista. Lisähappea saaneista potilaista 4 sai sitä jonkin muun syyn kuin koronan takia. Lääkärien mukaan koronapandemian aikana lisähappeen on yleensä joutunut turvautumaan suurempi osuus potilaista.

Tehohoidossa oli joulukuun 2. päivänä vain yksi potilas. Viimeksi kuluneen kahden viikon aikana tehohoitoa on tarvinnut koko maassa vain 106 potilasta, vaikka tautitapaukset ovat lisääntyneet nopeasti.

Marraskuun kahden viimeisen viikon aikana pretorialaiseen sairaalaan otettiin sisään 166 koronapotilasta, selvitys kertoo. Keskimäärin potilaat viettivät sairaalassa kolme vuorokautta, mikä on vähemmän kuin tavallisesti. Koko pandemian aikana sairaalaan joutuneet koronapotilaat ovat olleet sairaalassa keskimäärin 8,5 vuorokautta.

Marraskuun lopun koronapotilaista kuoli seitsemän prosenttia. Koko pandemian aikana 17 prosenttia koronapotilaista on kuollut Etelä-Afrikassa.

Uusimmat
MAINOS