Kansanedustaja Pia Kauma (kok.) ehdottaa lakialoitteessaan, että ravintola- ja ateriapalvelujen yhteydessä myytävien alkoholijuomien arvonlisäveroverokanta lasketaan nykyisestä 24 prosentista 14 prosenttiin.
Kauma korostaa, että rajoitustoimenpiteistä ja kevään ravintoloiden sulkemisesta johtuen ravintola-ala on yksi pahiten koronaviruksesta kärsivistä aloista ja tarvitsee kaiken mahdollisen avun.
– Jo kesäkuuhun mennessä yli puolet ravintoloista ja kahviloista oli menettänyt vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna vähintään 50 prosenttia liikevaihdostaan. Uusien rajoituksien ja pandemian pitkittymisen myötä ravintola-alan myynti on jatkanut vähentymistään ja myyntiodotukset ovat kääntyneet selvään laskuun, toteaa Kauma.
Suomessa on noin 10[nbsp]000 ravintolaa, ja alalla työskentelee lähes 68[nbsp]000 suomalaista. Kauma huomauttaa, että keväisestä ravintoloiden väliaikaisesta sulkemispäätöksestä sekä edelleen jatkuvista aukiolo-aikoihin ja asiakaspaikkoihin liittyvistä rajoituksista johtuen ala on hätää kärsimässä.
Kokoomusedustajan mukaan paras ravintoloille annettava tuen muoto on ohjata kulutusta ja kassavirtoja ravintoloiden tarjoamien palveluiden piiriin.
– Anniskelun arvonlisäveron alennuksella olisi alaa tukeva vaikutus, ja se olisi ennen kaikkea helppo toteuttaa. EU:ssa ravintolapalvelut hyväksyttiin jo maaliskuussa 2009 direktiivin muutoksella niiden palveluiden piiriin, joihin voidaan soveltaa alennettua arvonlisäverokantaa, toteaa Kauma.