Verkkouutiset

Alkoholiuudistukset sovittiin, missä ne viipyvät? Kiukkuisilta edustajilta kirjallinen kysymys

Neljä kansanedustajaa perää tarkempia tietoja alkoholilain kokonaisuudistuksen valmistelun etenemisestä.

Kokoomuksen kansanedustajat Jaana Pelkonen, Elina Lepomäki, Outi Mäkelä ja Sinuhe Wallinheimo jättävät kirjallisen kysymyksen alkoholilain kokonaisuudistuksesta.

Sen ensimmäinen luonnos oli valmiina kuluvan vuoden helmikuussa. Toukokuun 19. päivänä sitä täydensivät hallituspuolueiden eduskuntaryhmät, jotka sopivat yhdessä linjauksista keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten eduskuntaryhmissä.

Lain viipyminen on aiheuttanut ärtymystä sen kanssa tekemisissä olleiden kokoomuslaisten parissa. Nyt he peräävät asiaa kirjallisestikin.

– Kesän aikana on kuultu huolestuttavia viestejä, joiden mukaan uudistus ei olisikaan ehtimässä voimaan alkuperäisen suunnitelman mukaisesti vuoden 2017 alusta. Syiksi on ministeriön johdon ja asiasta vastaavien virkamiesten taholta esitetty muun muassa aika, joka ministeriössä kuluu sote-uudistukseen sekä pienpanimoita koskeva EU-notifiointi, Jaana Pelkonen toteaa viitaten tähän Helsingin Sanomien 29.7.2016 uutiseen.

– Pidän erikoisena väitteenä sitä, että alkoholilain valmistelua hidastaisi nimenomaan sote-uudistus. Ei sote-uudistuksen valmistelu ole haittojen torjunnan ryhmän vastuulla. Jos syy on todellinen, kyllä ministeriön töiden organisoinnissa on paljon korjattavaa, Elina Lepomäki ihmettelee edustajien tiedotteessa.

– Epäselväksi on jäänyt, mitä konkreettisia toimenpiteitä on tähän mennessä tehty pienpanimoita koskevan EU-notifioinnin toteuttamiseksi, Outi Mäkelä toteaa.

– Ei ole voinut välttyä pohtimasta, miten palava tahto ministeriössä tosiasiassa on hallituspuolueiden toukokuussa 2016 yhteisesti sopimien uudistusten toteuttamiseen, Sinuhe Wallinheimo harmittelee.

Kansanedustajien mukaan asia on sekä kansalaisvapauksien että elinkeinotoiminnan ja työllisyyden kannalta erittäin tärkeä, ja uudistuksen toteutumista odottavat sekä laajat kansalaispiirit että usean alan yritykset kaikkialla Suomessa.

– Ravintola-ala odottaa pääsevänsä vihdoin eroon pikkutarkoista anniskelusäännöistä, henkilökunnan yksityiskohtaisista kelpoisuusvaatimuksista sekä joukosta muita käytännön elämälle vieraita rajoituksia. Kauppa odottaa laajenevien valikoimien tuomia mahdollisuuksia palvella asiakkaita paremmin, vahvistaa kannattavuuttaan ja palkata uutta työvoimaa.

– Pienpanimot odottavat jakelutien laajenemisen tuomia kasvun mahdollisuuksia. Arvoketjussa heti seuraavana oleva kotimainen viljanviljely odottaa kasvavan kysynnän mahdollistamaa helpotusta tämänhetkiseen maaseutuelinkeinoja koettelevaan kannattavuuskriisiin.

– Kuluttajat odottavat helpompaa asiointia, kitkatonta palvelua, karsinattomia yleisötapahtumia ja joustavampia ravintoloiden aukioloaikoja. Kansantalous odottaa uusia työpaikkoja, vaihtotase odottaa matkustajatuonnin vähenemistä, edustajat kuvailevat tilannetta tiedotteessaan.

Uusimmat
MAINOS