Verkkouutiset

Alkon mielestä sääntelyn hölläämistä ei voi perustella eurooppalaisilla juomatavoilla, sillä eri Euroopan maissa on hyvin erilaiset juomatavat. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Alko huolestui kyvystään maksaa osinkoja – ”löydettävä vastaavat tulot tai säästöt”

Alkoholisääntelyn vapauttaminen todennäköisesti vähentää tuloja, joita Alko on tuonut valtiolle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Alko on huolissaan siitä, miten se pystyy maksamaan osinkoja, kun ruokakauppoihin vapautetaan 8-prosenttisia alkoholijuomia.

Alko on maksanut yhden hallituskauden aikana valtiolle osinkoa noin 200 miljoonaa euroa ja mikäli sen osingonmaksukykyä heikennetään, on löydettävä joko korvaavat tulot valtion talousarviossa tai vastaavat säästökohteet, kirjoitetaan Alkon kriittisessä lausunnossa lakiesityksestä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Esitys mahdollistaa 16 kertaa laajemman jakeluverkoston ja 20 prosenttia laajemmat myyntiajat, lausunto toteaa.

Valmistelussa olevalla alkoholilain uudistuksella voi Alkon mukaan olla suuria vaikutuksia, kun vertailukohtana käytetään vuonna 2018 voimaan tullutta uudistusta. Tuolloin prosenttirajaa kaupoissa nostettiin 5,5:een ja päivittäistavarakaupan markkinaosuus vapautettujen vahvojen juomasekoitusten myynnistä kasvoi nollasta 93 prosenttiin.

Nyt Alko laskee, että se voisi menettää yli 10 prosenttia litramyynnistään.

– Esityksen toteutuessa Alkon omistaja-arvo laskisi merkittävästi.

Alkoholiprosentin vapauttaminen 8-prosenttisiin, käymisteitse valmistettuihin juomiin ei koskisi Alkon mukaan vain nyt myynnissä olevia tuotteita. Se mahdollistaisi uudenlaisten tuotteiden, esimerkiksi matala-alkoholisten viinien kehittämisen ja valikoiman laajentamisen päivittäistavarakaupan huomattavasti suurempaan verkostoon. Tämä todennäköisesti vaikuttaisi myös viinien myyntiin Alkossa.

LUE MYÖS:
Kohuttu lonkerorajoitus voi kääntyä itseään vastaan: Kauppoihin yhtä vahvoja juomia, mutta halvempina

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)