Verkkouutiset

”Älkää menko lankaan – Putin on peloissaan oleva pieni mies”

Vladimir Putinin arkkiviholliseksi muodostunut liikemies sanoo, ettei Venäjän hallinnossa ole kovin monta hyvää ihmistä.

Kansainvälistä Magnitsky-kampanjaa vetävä rahastojohtaja Bill Browder sanoo Management Todayssa, ettei Venäjän presidentti Vladimir Putin voi kääntyä valitsemaltaan linjalta.

– Jos Putin menettää vallan, hän menettää rahansa, vapautensa ja mahdollisesti henkensä. Hän on hyvin peloissaan oleva pieni mies. Kaikki mahtavuuden vakuuttelut – älkää menkö lankaan. Hän on täynnä pelkoa, ei vahvuutta. Hänelle tulee tapahtumaan pahoja asioita, Bill Browder sanoo.

Bill Browder teki Neuvostoliiton kaaduttua omaisuuden Venäjällä ja oli Vladimir Putinin kanssa samalla puolella siivoamassa Sperbankia ja Gazpromia.

Browderin vaikeudet alkoivat 2005, kun hänen lakimiehensä Sergei Magnitsky löysi viranomaisten tekemän 230 miljoonan dollarin huijauksen. Kiitosten sijaan Browderin yhtiö ratsattiin. Magnitsky vangittiin 2008 ja kuoli hakattuna vankilassa, Browder julistettiin Venäjän kansalliselle turvallisuudelle vahingolliseksi.

– Tiesin aina että voit joko menettää rahasi tai kymmenkertaistaa ne. Mutta 37-vuotiaan lakimieheni pidättäminen, kiduttaminen ja tappaminen? …se oli kuin veitsi sydämeeni.

Syyllisyyttä tunteva Bill Browder on sen jälkeen saanut kampanjoitua USA:ssa Magnitsky-lain, joka estää osallisia venäläisiä pääsystä USA:an tai sen pankkeihin. Laki näytti suuntaa Krimin miehityksen jälkeen asetetuille pakotteille.

Browder on huolissaan turvallisuudestaan. Hänen halveksuntansa Venäjän hallintoa kohtaan on syvä.

– He saattavat olla monin tavoin äärimmäisen pahoja, mutta he ovat myös äärimmäisen organisoitumattomia. Siellä yksinkertaisesti ei ole monia hyviä ihmisiä. Hallinto on täynnä pahaa, lahjatonta ja erittäin korruptoitunutta väkeä.

Management Today kysyy Bill Browderilta, eikä kokonaisen hallinnon syrjäyttämisen yrittäminen ole turhaa.

– Heti kun tämä hallinto kaatuu alkavat Magnitsky-oikeudenkäynnit – me tulemme saamaan oikeutta. Se on raakaa rikollisuutta. Sergei oli kansallissankari, joka paljasti rikoksia omassa maassaan. Tämä ei jää rangaistuksetta.

Uusimmat
MAINOS