Verkkouutiset

Alexander Stubb. Kokoomus

Alexander Stubbin yllättävä lausunto: Nämä kolme ajoivat hallituksessa kovempaa Venäjä-linjaa

Ex-pääministeri sanoi tunteneensa, että huippupäättäjissä oli "epäpyhä allianssi".
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Silloinen pääministeri ja kokoomusjohtaja Alexander Stubb määritteli Suomen asemaa puolueensa hallitukselle joulukuussa 2014. Saman vuoden keväällä Venäjä oli aloittanut sodan Itä-Ukrainassa.

Vanha ulkopolitiikka on suomettuneisuutta, Suomen ajamista harmaalle vyöhykkeelle ja irtautumista EU:n linjasta. Uusi ulkopolitiikka tarkoittaa avoimempaa, kansainvälisempää ja Euroopan unioniin sitoutunutta Suomea, Alexander Stubb sanoi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Stubb täsmensi, että harmaalle alueelle Suomea työnsivät kylmän sodan aikaisiin asetelmiin uskoneet ihmiset.

Eduskuntavaalien 2015 alla puoluejohtajat kutsuttiin Mäntyniemeen. Pääministeri Stubb sanoi kannattavansa Nato-jäsenyyden hakemista. Presidentti Sauli Niinistö oli vastannut, että kyse on Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ja Nato-jäsenyyttä ei pidä hakea.

Silloinen puolustusministeri Carl Haglund (r.) toteaa Lauri Nurmen uutuuskirjassa Suomen salattu tie Natoon (Into) puoluejohtajien tilaisuudesta, että ”Nato-keskustelu sillä tavalla tyssäsi, koska ilmeni, että siinä vaiheessa pöydässä oli vain kaksi ihmistä, jotka olivat valmiita edistämään (Nato-)asiaa: Alex ja minä”.

Nykyinen professori ja presidenttiehdokas Alexander Stubb kuvailee kirjassa, että hallituksessa 2015-2019 vallitsi hänen ja ulkoministeri Timo Soinin (ps./sin.) välillä sanaton yhteisymmärrys. Stubb oli tuolloin valtiovarainministeri.

– Sanon tämän ihan suoraan. Tunsin TP-UTVAssa, että oli olemassa epäpyhä allianssi, joka ajoi enemmän Nato-harjoituksia ja kovempaa Venäjä-linjaa. Soini, minä ja Niinistön Jussi (puolustusministeri, ps./sin.) olimme se porukka, Alexander Stubb sanoo.

Stubb kertoo muun muassa vaikuttuneensa siitä, miten puolustusministeriö valmisteli yhteistyöasiakirjoja Nato-maiden kanssa ja jäsenyyttä JEF-joukoissa.

– Annan kredittiä puolustusministeriölle ja Jussi Niinistölle. Niillä oli rohkeutta. Tuin totta kai vahvasti.

Timo Soini muistelee vaalikauden 2015-2019 aloittanutta episodia, jossa Venäjän duuman puhemiestä ei päästetty Suomeen EU:n pakotepäätösten mukaisesti.

– Esittelin päätöksen, että venäläisiä ei päästettäisi maahan. No, Stubb tuki. Juuri kukaan muu ei tukenut. (Ilkka) Kanerva, (Eero) Heinäluoma ja presidenttikin menettivät hermonsa: Soini on ollut kaksi viikkoa ministerinä ja välit ryssiin ovat poikki, Timo Soini kuvailee.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)