Verkkouutiset

Alexander Stubb MTV:lle: Suomi tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa

Maahanmuutto voi nousta kevään vaaliteemaksi, pääministeri Alexander Stubb (kok.) sanoi MTV:n Huomenta Suomessa.

”Vaaleissa on yleensä 5-6 aihetta ja sitten yksi yllättävä aihe. Yleensä se on talouspolitiikka, vaikkapa hyvinvointipolitiikka, turvallisuuspolitiikka, työllisyyspolitiikka, ympäristöpolitiikka ja sitten joku teema, viimeksi se oli Kreikka”, Alexander Stubb totesi tiistaina Huomenta Suomessa.

”Voisin hyvin kuvitella, että maahanmuutto nousee yhdeksi teemaksi – toivottavasti myönteisessä hengessä.”

Stubbin mielestä maahanmuutto on Suomen kaltaiselle maalle lähtökohtaisesti hyvä asia. Suomessa tarvitaan hänen mukaansa työperäistä maahanmuuttoa.

”Ongelma tässä on se, että aika monesti menee puurot ja vellit sekaisin. Ruvetaan puhumaan maahanmuutosta, pakolaisista ja kiintiöistä ihan eri tavalla kuin puhutaan työperäisestä maahanmuutosta. Suomi on kansainvälinen maa ja hyvä niin”, Stubb sanoi.

Stubbin mukaan maahanmuuttopolitiikan kiristäminen ei ole ratkaisu. Hän muistutti, kuinka ei-suomalaisten määrä on kaksinkertaistunut joka kymmenes vuosi vuodesta 1990. Vuonna 2030 heitä voi olla jo puoli miljoonaa.

”Suurin osa näistä muuttajista tulee perheen kanssa, opiskelemaan tai töihin. He ovat sitä kautta nettomaksajia meidän sosiaaliturvajärjestelmälle”, Stubb muistutti.

”Ei pidä synnyttää sellaista vastakkainasettelua. Me elämme globaalissa taloudessa ja maailmassa, missä tarvitaan sekä kantasuomalaisia että maahanmuuttajia.”

Stubbin mukaan tärkeää on miettiä, miten ihmisiä pystytään integroimaan Suomeen.

Poliittinen päätöksenteko on rikki

Alexander Stubbin mielestä ensi vaaleissa on saatava selkeä vaalitulos ja hallitus, joka kykenee tekemään päätöksiä. Hänen mukaansa poliittinen päätöksenteko on tällä hetkellä rikki. Kolme vuotta sitten rakennettu poliittinen konsensus ei pääministerin mielestä ole toiminut tarpeeksi hyvin.

”Neljä vuotta sitten, kun tämä hallitus aloitti toimintansa, tilannekuva oli hyvin erilainen. Kokoomus sanoi, että nyt pitää tehdä rakenteellisia uudistuksia, pitää saada velkaantuminen taittumaan. Siihen ei riitä pelkästään talouskasvu. Siinä vaiheessa demarit sanoi, että kyllä talouskasvu riittää. No, me sopeutimme vajaat kaksi miljardia, nyt on ollut pakko sopeuttaa kuusi miljardia lisää”, Stubb totesi.

Hän ei kuitenkaan tyrmännyt täysin yhteistyötä SDP:n kanssa

”Tosiasia on se, että jos tilannekuva on näin radikaalin erilainen, niin yhteistyö on vaikeaa. Sanonko minä tässä, että me emme tee yhteistyötä sosialidemokraattien kanssa. En missään nimessä. Vaalitulos ratkaisee.”

Uusimmat
MAINOS