Verkkouutiset

AL: Suomi solmii Britannian kanssa puolustussopimuksen

Suomen ja Britannian puolustushallinnot ovat valmistelleet kahdenvälistä sopimusta puolustusyhteistyön kehittämisestä viime vuodesta lähtien.

Suomi tekee Britannian kanssa kahdenvälisen puolustusyhteistyösopimuksen, kertoo Aamulehti Lännen Median jutussa.

Suomen puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) ja Britannian puolustusministeri Michael Fallon allekirjoittavat asiakirjan pian.

Suomen ja Britannian puolustushallinnot ovat valmistelleet kahdenvälistä sopimusta puolustusyhteistyön kehittämisestä ja syventämisestä viime vuodesta lähtien.

– Iso-Britannia lähtee EU:sta, mutta he haluavat lisätä kahdenvälistä puolustusyhteistyötä valikoitujen kumppaneiden kanssa, joihin Suomi lukeutuu, puolustusministeri Niinistö kertoo Aamulehdelle.

Sopimuksessa on kyse niin sanotusta ”framework arrangement”-puitejärjestelystä, jolla molempien maiden poliittiset johdot antavat virkamiehille ja sotilaille linjaukset kahdenvälisen yhteistyön kehittämiseen ja syventämiseen.

– Allekirjoitamme julistuksenomaisen poliittisen kattoasiakirjan puolustusyhteistyöstä Ison-Britannian kanssa. Asiakirjat ovat tärkeitä yhteistyötahdon ilmauksia, ja Ruotsihan on niitä aktiivisesti pyrkinyt tekemään.

– Me olemme sopimuksen jälkeen puolustusyhteistyössä Ison-Britannian läheinen kumppani. Pyrimme lisäämään vakautta ja antamaan lähiympäristöömme signaalin siitä, että Suomi tiivistää läntistä yhteistyötään. Kahdenvälisyys korostuu Euroopassa, ja yritämme luoda luottamuksellisia suhteita valikoitujen kumppaneidemme kanssa, Niinistö sanoo.

Sopimuksen yksityiskohdat ovat toistaiseksi salassa pidettävää tietoa. Niinistö kehottaa tarkastelemaan Ruotsia ja Britanniaa, jotka ovat tiivistäneet kahdenvälistä puolustusyhteistyötään.

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist ja Fallon hyväksyivät kesäkuun 11. päivänä Lontoossa Ruotsin ja Britannian välisen 50 kohdan yhteistyöohjelman, jossa keskeistä on maiden joukkojen yhteensopivuus ja kyky taistella tarvittaessa yhdessä.

”Framework arrangement”-sopimukset eivät kansainvälisessä turvallisuuspolitiikassa sisällä juridista velvoitetta auttaa toista osapuolta sotilaallisesti kriisitilanteessa. Sopimusten keskeisenä tarkoituksena on, että sopijaosapuolet luovat välilleen valmiit mekanismit, jotka vahvistavat maiden kykyä toimia yhdessä.

Uusimmat
MAINOS