Verkkouutiset

Ajoneuvovero kolminkertaiseksi? – ”Kannattavinta jäädä kotiin”

Kokoomuksen Arto Satosen mukaan rajut korotukset autoilun veroihin söisivät työn kannustimia.

Kokoomuksen kansanedustaja Arto Satosen mukaan polttoaine- ja ajoneuvoveron merkittävät korotukset tarkoittaisivat, että monissa ammateissa haja-asutusalueilla olisi kannattavinta jäädä kotiin töihin ajamisen sijasta.

– Yhteiskunta, joka kannustaa ihmisiä jäämään mökkiin ei kauan kykene huolehtimaan ympäristöstäkään, Satonen tviittaa.

Kokoomusedustaja viittaa VTT:n liikenne- ja viestintäministeriön fosiilittoman liikenteen työryhmälle tekemiin vaikutusarviointeihin ja aiempiin selvityksiin polttoaineverojen korotuspaineista.

VTT:n laskemissa käytiin läpi eri keinojen vaikutuksia liikenteen päästöihin. Ilta-Sanomat kertoi tänään, että taustalaskelmissa selvitettiin esimerkiksi vuotuisen ajoneuvoveron kolminkertaistamista. Tässä yhteydessä todettiin IS:n mukaan, että puolitoistakertaistamisen vaikutus päästöihin olisi ollut hyvin pieni.

Vaikutusten arviointeja hyödynnetään liikenne- ja viestintäministeriössä fossiilittoman liikenteen tiekartan valmistelussa ja sitä koskevassa tietopohjaisessa päätöksenteossa.

Muun muassa kovien polttoaineverotuksen korotusten on laskettu olevan tarpeen, mikäli liikenteen päästötavoitteeseen halutaan päästä.

Edit. 19.10.2020 klo 17.10: IS:n uutiseen tehdyn korjauksen mukaan selvennetty, että kyseessä on VTT:n työryhmälle tekemä vaikutusarviointi, ei työryhmän ehdotus.

Uusimmat
MAINOS