HUSin logo Meilahden sairaala-alueen edustalla Helsingissä 15. elokuuta 2024. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Aggressiivisten potilaiden siirtäminen poliisille on turvallista – näin tutkittiin

Asiakkaan väkivaltainen käytös johtuu usein alkoholin tai huumeiden käytöstä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Poliisin ja ensihoidon työnjako aggressiivisten asiakkaiden hoidossa on turvallinen, kertoo HUS Helsingin yliopistollinen sairaala.

Alle puoli prosenttia ensihoidon potilaista siirretään poliisin vastuulle. Näiden potilaiden luovuttaminen poliisille on potilasturvallisuudeltaan verrattavissa niihin tilanteisiin, joissa potilasta ei kuljeteta päivystykseen lainkaan.

– Ensihoitohenkilöstö kohtaa usein potilaita, jotka käyttäytyvät aggressiivisesti tai joita epäillään vakavasta rikoksesta. Asiakkaan väkivaltainen käytös johtuu usein alkoholin tai huumeiden käytöstä, kertoo HUSin tutkija, tehohoidon ja anestesiologian erikoislääkäri Kari Heinonen tiedotteessa.

Jos väkivaltainen potilas ei tarvitse kiireellistä hoitoa, siirtää ensihoito hänet poliisin asiakkaaksi. Tämä on HUSin mukaan turvallisinta potilaalle itselleen, muille potilaille sekä hoitohenkilöstölle.

Tämän käytännön turvallisuudesta ei kuitenkaan ole saatavilla aiempaa kattavaa tutkimustietoa. Siksi HUS Helsingin yliopistollisen sairaalan ensihoidossa toteutettiin yhdeksän vuoden tapahtumat kattava rekisteritutkimus.

– Selvitimme ensihoidon poliisille luovuttamien potilaiden uudet ensihoitotehtävät, siirtotarpeen sairaalaan sekä kuolleisuuden kahden vuorokauden seuranta-aikana Helsingissä yhdeksän vuoden ajalta, kertoo ensihoidon linjajohtaja, ylilääkäri Markku Kuisma.

Seuranta-aikana kaikista ensihoidon 620 751 potilaasta 0,46 prosenttia luovutettiin poliisille. Näiden tutkimuksessa tarkasteltujen 2184 potilaan keski-ikä oli 44 vuotta, ja 78 prosenttia heistä oli miehiä.

Tutkimuksessa tarkastelluista potilaista 80 prosenttia oli alkoholin vaikutuksen alaisena. Ensihoitoa tarvittiin uudelleen potilaiden arviointiin tai hoitoon 192 kertaa. Näistä potilaista 126 kuljettiin päivystykseen ja vain kaksi heistä kiireellisenä.

Suurin osa uusista ensihoidon tehtävistä ilmaantui vasta sen jälkeen, kun poliisi oli jo päästänyt asiakkaan vapaaksi ja usein uuden ensihoitotehtävän syy oli eri kuin alkuperäisen tehtävän. Kolme potilaista menehtyi. Asiakkaat kuolivat poliisin tiloissa.

HUSin mukaan sekä suomalaisen että kansainvälisen vertailutiedon perusteella tiettyjen ensihoidon potilaiden luovuttaminen poliisille on potilasturvallisuudeltaan verrattavissa niihin tilanteisiin, joissa potilasta ei kuljeteta päivystykseen lainkaan. Ensihoitajat pystyvät tekemään nämä päätökset pääsääntöisesti itsenäisesti, eikä lääkärin konsultointi näytä lisäävän päätöksenteon turvallisuutta.

– Mahdollisten kuolemien ehkäisemisessä keskeistä on saada käsitys nautitun alkoholin ja huumeiden määrästä ja ottoajankohdasta, jolloin voidaan arvioida, milloin aineiden huippupitoisuus verenkierrossa saavutetaan. Toinen merkittävä ehkäisykeino on putkaan sijoitettujen asiakkaiden tilan säännöllinen tarkistaminen, Heinonen sanoo.

 

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)