Verkkouutiset

Kuva Norjalle kuuluvilta Huippuvuorilta. LEHTIKUVA / AFP Jonathan Nackstrand

Venäläisalukset kulkivat lähellä Norjan merikaapeleita

Kriittisen infrastruktuurin mahdollinen sabotointi huolettaa viranomaisia.

Norjassa on jo pidemmän aikaa ihmetelty keskeisten tietoliikennekaapeleiden rikkoutumisia. Huhtikuussa 2021 merenalaista kaapelia katosi Vesterålenin saariston edustalta yhteensä 4,2 kilometrin verran, ja tammikuussa 2022 myös Norjalle kuuluvilla Huippuvuorilla havaittiin rikkoutunut merenalainen kaapeli.

Nyt Norjan yleisradioyhtiö NRK paljastaa, että tapausten aikana kyseisillä vesillä on liikkunut useita venäläisaluksia. Alusten reittejä on voitu seurata AIS-järjestelmän avulla.

Sabotaasin mahdollisuudella on spekuloitu, sillä kaapelit kuuluvat turvallisuuden kannalta keskeiseen infrastruktuuriin. Valtaosa maailman tietoliikenteestä kulkee merenalaisia kaapeleita pitkin, ja rikkoutuneita norjalaiskaapeleita on hyödynnetty myös tiedustelutarkoituksiin. Huippuvuorten kaapelit ovat erityisen tärkeitä, sillä ilman niitä tietoliikenne ja viestintä manner-Norjan ja saariryhmän välillä katkeaisi lähes täysin.

NRK:n mukaan poliisi on epäillyt ihmisen toiminnan olevan rikkoutuneiden kaapeleiden takana.

Huhtikuussa 2021 venäläinen troolari Saami ylitti Vesterålenin kaapelin juuri samoihin aikoihin sen rikkoutumisen kanssa. Aluksen omistava varustamo kiistää epäilyt, pitäen epätodennäköisenä kaapelin tarttumista laivaan. Venäläisvarustamo sanoo myös muiden alusten liikkuneen alueella.

Alueella purjehti NRK:n mukaan myös muita venäläisiä kalastusaluksia, joista osa oli paikalla myös Huippuvuorilla tammikuussa. Kalastaminen kaapeleiden yllä on sallittua. Yksi venäläisistä troolareista ylitti kaapelin yhteensä 20 kertaa sen vaurioitumispäivänä ja sitä seuraavana päivänä.

Alueeseen perehtynyt Tromssan yliopiston tutkija Roger B. Larsen ihmettelee aluksen käyttäytymistä. Vaikka kalastus on alueella tavallista, on harvinaista että jokin alus ylittäisi kaapelin näin monta kertaa, hän korostaa.

– Minulla on kohta 50 vuoden kokemus troolikalastuksesta, ja käytäntönä on, että merikaapeleita ehdottomasti vältellään, Larsen sanoo.

Myös Huippuvuorilla purjehtineiden venäläisalusten taustayhtiöt ja kapteenit kiistävät sekaantuneensa kaapeleiden rikkoutumiseen.

Norjalaisviranomaiset ovat asian suhteen vaitonaisia. Oikeusministeri Emilie Enger Mehl kommentoi asiaa lyhytsanaisesti, ja toteaa maan hallituksen pohtivan syksyllä keinoja kriittisen infrastruktuurin turvaamiseksi.

– On hyvin tiedossa, että Venäjä on uhkatekijä Norjalle ja käyttää useita keinoja voidakseen vaikuttaa Norjaa, ministeri sanoi.

Hän ei kuitenkaan halunnut tarkemmin kommentoida NRK:n selvitystä.

Suomessa asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Uusimmat
MAINOS