Verkkouutiset

Suosittu brittijulkaisu järkyttyi Suomen maaseudun väestökadosta

Geographical-lehti kertoo artikkelissaan, että Suomen maaseudulla väestö ikääntyy nopeasti ja monet kylät häviävät.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Brittiläinen Geographical-lehti kuvailee, kuinka Suomen maaseudun asukkaat saattavat joutua ajamaan 90 kilometrin päähän käydäkseen kaupassa. Maan pohjoisosissa kauppamatka saattaa olla vielä pidempi.

Suomen 5,5-miljoonainen väestö on julkaisun mukaan levittäytynyt laajalle maantieteelliselle alueelle. Artikkeli korostaa, että ajomatka Helsingistä Lappiin kestää noin 16 tuntia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Kehittyneiden kansantalouksien tutut ongelmat ikääntyvine väestöineen ovat siten Geographicalin mukaan yhä ajankohtaisempia Suomessa. Nuoret lähtevät kylistä työn perässä, ja vanhukset jäävät oman onnensa nojaan.

Artikkelin mukaan kylät uhkaavat kadota, jos kaupunkialueilta ei suuntaudu muuttoliikettä takaisin.

Arikkelin linkkaaman Nordic Centre for Spatial Development -tutkimuslaitoksen mukaan tämä “harmaa tsunami” on ongelma Skandinavian maissa. Ongelma on erityisen suuri Suomessa, jossa 18 prosenttia iäkkäästä väestöstä on 65-vuotiaita tai sitä vanhempia. Luku on Skandinavian suurin. Iäkäs väestö on keskittynyt maaseudulle.

Niin ikään esitellyn OECD:n Suomen väestön ikääntymistä koskevan raportin mukaan ikääntymisongelmien odotetaan kasvavan entisestään, kun eläkejärjestelmä venyy äärirajoilleen tulevaisuudessa. Raportti suosittelee kaupungeista maaseudulle suuntautuvan muuttoliikkeen kasvattamista ja eläköitymisiän nostamista demografisen muutoksen mukauttamiseksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)