Verkkouutiset

”Ruotsin strategia on uskonlahko saarnamiehineen”

Valittu koronalinja johti professorin mukaan tarpeettomiin kuolemantapauksiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Infektiotautien lääkäri, professori Björn Olsen arvostelee kritiikitöntä suhtautumista maansa epidemialinjaan.

Hänen mukaansa edes media ei Ruotsissa uskaltanut kyseenalaistaa kultti- tai lahkomaista ajattelua, muita Pohjoismaita suuremmasta uhriluvusta huolimatta.

– Lahkolaisuus on vaarallista, ja moni mediassa on toiminut Ruotsin strategiaa ympäröivän uskonlahkon uskollisena saarnamiehenä, Björn Olsen sanoo Sveriges Radion haastattelussa.

Olsen toteaa ryhmäajattelun luoneen keväällä ”vaarallisen cocktailin”. Professorin mukaan epidemia ei olisi iskenyt yhtä rajusti, jos Ruotsissa olisi päätetty tiukemmista rajoitustoimista tarpeeksi varhaisessa vaiheessa. Palaaville matkustajille olisi pitänyt määrätä karanteeni ja kasvomaskeista antaa yleinen suositus.

– Liian moni ihminen on kuollut ennenaikaisesti. He menehtyivät virukseen, jonka hallitsematon leviäminen olisi voitu estää, Björn Olsen sanoo.

Valtionepidemiologi Anders Tegnell myönsi aiemmin kesällä, että koronavirus pääsi leviämään liian helposti erityisesti Ruotsin hoivakodeissa. Hän kuvaili tapahtunutta suureksi epäonnistumiseksi.

Björn Olsen huomauttaa, että koronaviruksen on havaittu leviävän eri tavalla kuin tavallinen kausi-influenssa. Tasaisen leviämisen sijasta virus keskittyy tartuntaryppäisiin muun muassa hoivakodeissa, sairaaloissa ja baareissa.

– Olisi tarvittu henkilöitä, jotka haastavat ryhmäajattelun ja tunnelinäön. Näin ei selvästi tapahtunut, sillä terveysviranomaiset kohtelivat koronapandemiaa kuin tavallista influenssaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)