Verkkouutiset

Naton ex-komentaja: Tämän vuoksi kenraalit hylkäsivät Donald Trumpin

Presidentin käytöksen ja upseerien moraalikoodiston välillä on amiraalin mielestä sovittamaton ristiriita.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tultuaan valituksi Yhdysvaltain presidentiksi Donald Trump herätti huomiota nimittämällä kenraaleja useisiin hallintonsa avaintehtäviin – myös sellaisiin, joissa on yleensä totuttu näkemään siviilejä. Yksi toisensa jälkeen sotilaat ovat kuitenkin väistyneet, ja heidän tilalleen on noussut siviilejä.

Vaikka turvallisuusneuvonantajana toiminut kenraali H.R. McMaster, Valkoisen talon kansliapäällikkö, kenraali John Kelly ja puolustusministeri, kenraali James Mattis eivät ole siirtyneet syrjään identtisistä syistä, heidän eroillaan on amiraali James Stavridisin mukaan selvä yhteinen nimittäjä.

– Presidentti Trumpia ei yksinkertaisesti voi briiffata, asettaa hänen käyttöönsä henkilöstöä ja laatia hänelle aikatauluja sellaisella jäsentyneellä tavalla, jota pitkään palvelleet sotilashenkilöt pitäisivät tehokkaana, eläkkeellä oleva Naton Euroopan-joukkojen entinen komentaja Stavridis toteaa Timen artikkelissa.

– Presidentti ei tunnetusti lue niitä laajoja politiikkadokumentteja, joita hänelle esitellään. Senioritasoisen sotilaallisen mielenlaadun näkökulmasta tämä on kuin auto, joka kieltäytyisi tulemasta tankatuksi.

Sen sijaan, että Trump punnitsisi sotilaiden hänelle esittämiä vaihtoehtoisia lähestymistapoja huolella, hän tekee ratkaisunsa usein vaistonvaraisesti. Niin toimiessaan hän on ollut Stavridisin mukaan jatkuvalla törmäyskurssilla kenraalien kanssa. Tästä tuoreimpana esimerkkinä hän pitää presidentin yllättäen Twitter-viestillä tekemää ilmoitusta amerikkalaisjoukkojen vetämisestä Syyriasta.

”Valehtelija ja moraaliton hahmo”

Presidentti Trumpin moraalia amiraali Stavridis luonnehtii sotilaan näkökulmasta epäsovinnaiseksi.

– Kadetit eri puolustushaarojen sotilasakatemioissa toimivat hyvin yksinkertaisen kunniakoodiston pohjalta: valehdella ei saa, huijata ei saa eikä varastaa saa. Kourallinen kompastuneita upseereja erotetaan vuosittain rivakasti, Stavridis sanoo. Hän muistuttaa sääntöjen olevan samat myös urallaan edenneille.

Trumpin tapa suhtautua välinpitämättömästi totuuteen ja faktoihin raastaa Stavridisin mukaan sotilaan mieltä. Niin tapahtui esimerkiksi viime keskiviikkona, kun presidentti väitti ”oikeastaan” erottaneensa puolustusministeri Mattisin, vaikka hän ei ollut niin tehnyt.

– Presidentti Barack Obaman kaudella eläkkeelle jäänyt kenraali Stanley McChrystal luonnehti äskettäisessä haastattelussa Trumpia valehtelijaksi ja moraalittomaksi hahmoksi. Hänen suorasukaiset ja rehelliset kommenttinsa tarjoavat varsin hyvän yhteenvedon siitä, mitä useimmat kenraalit presidentin luonteesta ajattelevat, Stavridis toteaa.

Upseerin tärkeimpänä tehtävänä on hänen mukaansa tapana pitää järjestyksen luomista kaaoksen keskelle. Hän uskoo monen Trumpin hallinnossa palvelleen joutuneen katkerasti kokemaan, että tuossa tehtävässä ei ponnisteluista huolimatta ollut mahdollista onnistua.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)