Verkkouutiset

3000 e/kk palkasta menee valtiolle vuodessa 24000 euroa

Kolmen tuhannen euron kuukausipalkkaa saava maksaa kaikkine maksuineen liki 600 euroa julkisen velan korkoja vuodessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Verottaja nappaa 3[nbsp]000 euron bruttopalkkaa kuukaudessa saavalta työnantajamaksuineen ja muine veroluontoisine maksuineen Ylen tästä löytyvän verokoneen mukaan 23[nbsp]559 euroa vuodessa.

Palkasta menee veroja ja maksuja kaikkiaan 9[nbsp]883 euroa. Työnantaja taas maksaa 8[nbsp]153 euroa. Arvonlisä- ja valmisteveroa näillä tuloilla kertyy laskurin arvion mukaan 5[nbsp]523 euroa.

Mihin valtio sitten rahat käyttää?

Liki puolet verokertymästä menee sosiaaliturvaan. Tarkemmin eriteltynä suurimmat sosiaaliturvamenot ovat työeläkkeet (4[nbsp]859 euroa), sairaus ja toimintarajoitteisuus (1[nbsp]546 euroa), perhe ja lapset (1[nbsp]425 euroa) ja työttömyysturva kuten peruspäiväraha ja työmarkkinatuki (1[nbsp]246 euroa).

Seuraavaksi suurimmat menoerät ovat terveydenhuolto, koulutus ja yleinen julkishallinto, joihin kuhunkin menee kolmisen tuhatta euroa.

Yleisen julkishallinnon menoja ovat muun muassa yleiset hallintopalvelut, toimeenpano- ja lainsäädäntöelimet ja julkisen velan korkomenot, joita 3[nbsp]000 euron kuukausipalkkaa saava maksaa tällä hetkellä jo liki 600 euroa vuodessa.

Elinkeinoelämän edistämiseen palaa noin 1[nbsp]900 euroa, vapaa-ajan, kulttuurin ja uskonnon menoihin 616 euroa, puolustukseen 570 euroa ja yleiseen järjestykseen ja turvallisuuteen 501 euroa.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)