Verkkouutiset

Humalaiset venäläissotilaat paljastivat: tulimme Ukrainaan tulitauon aikana

Venäjä kiistää edelleen joukkojensa läsnäolon Ukrainassa. Väitteet vaikuttavat kuitenkin yhä hatarammilta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Koulutamme täällä paikallisia”, Maxim-niminen sotilas totesi itäukrainalaisessa Luhanskin kaupungissa sijaitsevassa Itkuraita-nimisessä kahvilassa.

Financial Times-talouslehden toimittaja Courtney Weaver törmäsi Buzzfeedin Max Seddonin kanssa joukkoon Venäjän asevoimien sotilaita syvällä Itä-Ukrainassa.

Venäjä on toistuvasti kiistänyt sotilaidensa läsnäolon Ukrainassa. Ukrainan puolelta kiinni jääneiden sotilaiden on väitetty eksyneen.

Kahvilassa istuneet sotilaat olivat Weaverin mukaan pukeutuneen viimeisimpiin Venäjän asevoimien univormuihin, jotka julkistettiin vasta vuonna 2012. Miesten univormuissa oli kaikki viralliset tunnukset Venäjän lippuja myöten.

Humaltuneet sotilaat kertoivat toimittajille käyneensä syömässä kahvilassa siitä lähtien, kun he tulivat Ukrainaan kuukausi sitten.

Miehet olivat siis saapuneet maahan vasta sen jälkeen, kun syyskuun 5. päivänä allekirjoitettu tulitaukosopimus Ukrainan hallinnon ja separatistien välillä oli jo astunut voimaan.

Heidän mukaansa Luhanskissa ei vielä ollut sähköjä, kun he saapuivat ja lämmintä olutta joutui juomaan pimeässä.

”Vapaaehtoisia”

Keskusteluun liittyi pian neljä Maximin kumppania, joilla kaikilla oli identtiset univormut. Heitä johti Slavaksi esittäytynyt upseeri.

Selväpäisin sotilaista tosin kääntyi kannoillaan ja poistui kahvilasta heti, kun ymmärsi olevansa tekemisissä toimittajien kanssa.

Weaver kysyi sotilailta olivatko he tulleet Ukrainaan vapaaehtoisina.

”Tottakai. Olemme vapaaehtoisia, kukaan ei lähettänyt meitä tänne”, sarkastinen vastaus kuului.

”He antoivat meille määräyksen. He kysyivät, kuka haluaa olla vapaaehtoinen ja sitten nostimme kätemme tällä tavalla”, Maxim jatkoi ja esitti, kuinka hänen kätensä nostettiin väkisin ylös.

Miehet poistuivat kahvilasta vodkapulloa kantavan Slavan johdolla hieman ennen kello kahdeksan ulkonaliikkumiskieltoa.

”Ette nähneet meitä täällä”, hän totesi toimittajille mennessään.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)