Verkkouutiset

Putin nosti panoksia Syyriassa: Laivaston lippulaiva paikalle, ilmatorjuntaharjoitukset

Venäjän Mustanmeren laivaston lippulaiva on saapunut perjantaina Syyrian rannikolle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän presidentti Vladimir Putin jatkaa venäläisen sotilastoiminnan lisäämistä Syyriassa. Mustanmeren laivaston lippulaiva ohjusristeilijä Moskva on saapunut perjantaina maan rannikolle.

Financial Times uutisoi jo torstaina aluksen olleen matkalla kohti Venäjän pientä laivastotukikohtaa Syyrian Tartuksessa (video Bosporinsalmelta alla). Moskvan ohella satamaan on saapunut myös muun muassa maihinnousualus Saratov.

Ohjusristeilijän ilmoitettu rooli Syyriassa on mielenkiintoinen. Venäläisten uutislähteiden mukaan Moskva vahvistaa Venäjän Syyrian Latakiaan perustaman tukikohdan ilmapuolustusta.

Aluksen kerrotaan aloittavan piakkoin suuret ilmatorjuntaharjoitukset yhdessä muiden alueella olevien venäläisalusten kanssa. Harjoituksissa on tarkoitus ampua ilmatorjuntaohjuksia.

Venäjän ilmaiskujen kohteena olevilla ISIS-jihadistijärjestöllä tai Syyrian kapinallisryhmittymillä ei ole ilmavoimia. Käytännössä ainoat Syyrian ilmatilassa operoivat sotilaskoneet kuuluvat joko ISIS-järjestöä vastaan taistelevalla amerikkalaisvetoiselle liittoumalle tai Venäjälle ja sen tukemalle Syyrian presidentti Bashar al-Assadin hallinnolle.

Näin ollen puheet ilmatorjuntakyvyn lisäämisestä ja ilmapuolustusharjoituksista voidaan tulkita uhkaukseksi muille alueella toimiville valtioille, jotka saattaisivat suunnitella Venäjän Syyrian operaatioon puuttumista.

Venäjän ilmapuolustuspuheet alkoivat pian sen jälkeen, kun amerikkalaismediassa uutisoitiin Yhdysvaltojen sotilasjohdon pohtivan, voidaanko sen tukemille kapinallisille antaa sotilaallista tukea, mikäli ne joutuvat Venäjän iskujen kohteeksi.

Osan Venäjän tällä viikolla aloittamista ilmaiskuista uskotaan kohdistuneen Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelu CIA:n aseistamaan kapinallisryhmittymään.

Yhdysvallat on tehnyt jo aiemmin tänä vuonna selväksi, että Yhdysvaltojen kouluttamille Syyrian kapinallisille annetaan ilmatukea siinä tapauksessa, että ne joutuvat joko ISIS:n tai Syyrian hallituksen joukkojen hyökkäyksen kohteeksi. Amerikkalaisten kouluttamia taistelijoita on eri kapinallisryhmien riveissä kaikkiaan noin 80.

Yhdysvaltojen doktriini on varsin tarkka, eikä siinä mainita mahdollisia Venäjän iskuja taikka sitä, miten Yhdysvallat suhtautuu kapinallisiin, jotka eivät ole saaneet amerikkalaista koulutusta, mutta jotka kuitenkin taistelevat Yhdysvaltojen tukemissa ryhmittymissä.

Yhdysvallat on allekirjoittanut yhdessä Ranskan, Saksan, Qatarin, Saudi-Arabian, Turkin ja Britannian kanssa perjantaina annetun julistuksen, jossa vaaditaan Venäjää ”lopettamaan heti” Syyrian oppositioon ja siviileihin kohdistuneet iskut.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)