Verkkouutiset

Vladimir Putin: Politiikkamme ei ole aggressiivista

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo maansa toipuvan talousvaikeuksistaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Olemme tasapainottaneet tilanteen, kestäneet negatiiviset lyhyen aikavälin heilahtelut ja kuljemme nyt itsevarmasti tämän vaikean ajan lävitse”, Vladimir Putin totesi perjantaina Pietarin kansainvälisessä talousfoorumissa pitämässään puheessa.

Moscow Timesin mukaan itsevarmasti esiintynyt presidentti ei julkistanut tilaisuudessa uusia konsteja Venäjän alennustilassa olevan talouden korjaamiseksi.

Venäjän talous on kutistunut tämän vuoden aikana 2,2 prosenttia verrattuna vuoden 2014 kevääseen. Talousvaikeuksien taustalla ovat öljyn hinnan merkittävä lasku ja länsimaiden Venäjälle Ukrainan kriisin vuoksi asettamat pakotteet.

Pakotteiden myötä Venäjä on joutunut paikkaamaan tyrehtynyttä tuontia panostamalla korvaaviin kotimaisiin tuotteisiin. Putinin puheissa tämä ei kuitenkaan näkynyt.

”Emme vastaa ulkopuolisiin pakotteisiin sulkemalla talouttamme, vaan lisäämällä vapautta ja tekemällä Venäjästä avoimemman”, hän totesi.

”Tämä ei ole pelkkä iskulause. Tämä on politiikkamme todellinen sisältö”, Putin jatkoi.

Presidentti ei kuitenkaan antanut yhtäkään esimerkkiä siitä, millä tavoin Venäjän markkinoita tultaisiin avaamaan.

Vladimir Putin vastasi puheensa jälkeen yleisökysymyksiin. Pääteemaksi keskustelussa nousivat Ukrainan kriisi ja Venäjän ja lännen suhteet.

Presidentti teroitti, että länsimaiden on painostettava Ukrainan hallintoa neuvottelemaan separatistien kanssa. Hänen mukaansa ”Venäjän politiikka ei ole aggressiivista”, vaan reaktio lännen sille asettamaan paineeseen.

”He (Yhdysvallat) sanovat tietävänsä meitä paremmin, mitä me tarvitsemme. Antakaa meidän päättää itse oman historiamme ja kulttuurimme pohjalta, mitä intressimme ja tarpeemme ovat”, Putin totesi, kirvoittaen aplodit yleisöltään.

Kaikki foorumissa puhuneet eivät jakaneet Putinin käsitystä Venäjän tilanteesta. Maan entinen valtiovarainministeri Aleksei Kudrin kutsui puheessaan Venäjän tilannetta ”täydeksi kriisiksi”, jonka korjaaminen vaatisi huomattavia uudistuksia.

Kudrin väläytti jopa ennenaikaisten presidentinvaalien järjestämistä. Niiden avulla tuleva presidentti voisi saada kansalta vahvan valtakirjan suorittaa Venäjän talouden kaipaamat uudistukset.

Ehdotus sai jotkut läsnä olleet venäläispoliitikot syyttämään Kudrinia yrityksistä ruokkia epävakautta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)