Verkkouutiset

Yli 1100 kuollutta – synkkä kuva Itä-Ukrainasta

YK:n ihmisoikeuskomissaarin maanantaina julkaisema raportti maalaa synkän kuvan Itä-Ukrainan tilanteesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ihmisoikeuskomissaari Navi Pillayn raportin mukaan huhtikuun puolivälin ja heinäkuun puolivälin välisenä aikana Itä-Ukrainassa on saanut surmansa varovaisen arvion mukaan yli 1100 ihmistä ja lähes 3500 on haavoittunut ja noin 100 000 ihmistä on paennut kodeistaan.

Raportin mukaan ns. separatistit ovat kidnapanneet tai pidättäneet huhtikuun jälkeen Donetskin ja Luhanskin 812 ihmistä, joista osaa on pahoinpidelty, kidutettu ja surmattu. Kidnapattujen ja pidätettyjen joukossa on paikallisia poliitikkoja ja viranomaisia, mutta suurin osa on tavallisia kansalaisia, kuten opettajia, journalisteja, pappeja ja opiskelijoita.

Heinäkuun alussa löytyi myös dokumentteja, joiden mukaan separatistit ovat pitäneet ”sotaoikeuden istuntoja” ja tuominneet ihmisiä kuolemaan. Ihmisiä ryöstetään myös täysin sattumanvaraisesti sekä lunnaiden toivossa.

Niin ikään raportti kertoo, että aseistetut joukkiot tuhoavat julkisia rakennuksia ja rautateitä sekä ryöstävät pankkeja.

Niin ikään ihmisoikeustilanne Venäjän itseensä liittämällä Krimillä on huonontunut. Ukrainalaisten, Krimin tataarien, uskonnollisten vähemmistöjen ja Venäjään liittämistä vastustaneiden häirintä ja syrjiminen on pahentunut.

Ilman moitteita ei selviä myöskään hyökkäyksiään tässä kuussa voimistanut Ukrainan hallitus. Navi Pillayn raportin mukaan hallitus ei ole huomioinut riittävästi siviilejä hyökkäystensä aikana.

Talous raunioina

Raportissa kiinnitetään huomiota myös tilanteen taloudellisiin vaikutuksiin. Ukrainan taloudellinen tilanne on ulkomaiden avusta huolimatta synkkä ja Itä-Ukrainan vielä synkempi Donetskin alue on Ukrainan tärkeimpiä teollisuusalueita.

Itä-Ukrainassa lähes kaikki taloudellinen toiminta on pysähdyksissä, pankit, suuret teollisuuslaitokset ja suurin osa liikkeistä on suljettu. Monet teollisuuslaitokset ja kaivokset ovat myös vahingoittuneet taisteluissa tai niitä on tuhottu tahallaan.

Niin ikään infrastruktuuri on kärsinyt pahoja vaurioita. Näihin kuuluvat muun muassa sähkö, vesi ja viemäröinti.

– Nyt kun Donetskin ja Luhanskin alueiden talouselämä on halvaantunut, sillä vakava vaikutus koko Ukrainan talouteen, raportti summaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)