Näin Venäjän uhka ajaa Ruotsia Natoon – "tieto armeijan surkeasta tilasta kasvanut"

Ruotsin puolustuksesta vastaavat näkevät Venäjän yhä arvaamattomampana.

  • LKS 20150629 Ruotsalainen JAS Gripen hävittäjä osallistuu Arctic Challenge 2015 lentotoimintaharjoitukseen Rovaniemellä 27. toukokuuta 2015. Harjoituksessa on mukana yli sata lentokonetta. Järjestäjämaiden Suomen, Ruotsin ja Norjan lisäksi harjoitukseen osallistuvat Hollanti, Britannia, Ranska, Saksa, Sveitsi, Yhdysvallat ja Nato. ... Swedish JAS Gripen fighter attends Arctic Challenge 2015 exercise in Rovaniemi, Finland on May 27, 2015. Norway, Finland and Sweden have organized Arctic Challenge Exercise 2015 (ACE15). The exercise involves units also from the Netherlands, Great Britain, France, Germany, Switzerland, the United States and NATO. STR / LEHTIKUVA Kaisa Siren

    Ruotsalainen JAS Gripen -hävittäjä monikansallisissa Arctic Challenge 2015 -harjoituksissa Rovaniemellä.

    ()

”Tajusimmeko Krimin annektointia ennen kuin se tapahtui? Ymmärsimmekö, että he olivat vähällä laittaa jotakin alulle Itä-Ukrainassa”, Ruotsin asevoimien komentaja Michael Byden kysyy.

Britannian yleisradio BBC on haastatellut tästä löytyvässä jutussaan ruotsin puolustuksesta vastaavia. Reportaasi on otsikoitu ”Venäjän uhka työntää Ruotsia kohti Natoa”.

BBC:n mukaan Ruotsissa ei uskota, että Venäjä voisi hyökätä provosoimatta entisen Neuvostoliiton ulkopuoliseen maahan. Tästä huolimatta Moskova nähdään kuitenkin yhä arvaamattomampana.

”Tämä on juuri nyt yksi suurimmista haasteista. Mitä he oikein suunnittelevat ja miksi”, Byden toteaa.

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist on samoilla linjoilla.

”Harjoituksia on enemmän. Itämerellä tapahtuu enemmän sotilaallista toimintaa. Myös aloitteellinen toiminta on lisääntynyt. Koneidemme lähellä lennetään”, hän listaa.

Venäjän lisääntynyt lentotoiminta Itämerellä on puhuttanut Ruotsissa. Suurta kohua on herättänyt etenkin Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin vuosiraportissaan hiljattain vahvistama tapaus vuodelta 2013. Tuolloin Venäjän strategiset Tu-22M-pommikoneet lähestyivät Ruotsia ja harjoittelivat ydinaseiskua Tukholmaan.

Tapausta on tituleerattu Ruotsin mediassa ”Venäjän pääsiäiseksi”. Ruotsin ilmavoimat ei ehtinyt edes saada koneitaan ilmaan simuloidun hyökkäyksen aikana. Tilanteeseen vastasivat lopulta ainoastaan Liettuasta ilmaan nousseet tanskalaiset Nato-hävittäjät.

Lentotoiminnan lisäksi tapetilla ovat olleet myös sukellusvenehavainnot. Ne on kytketty mediassa vahvasti Venäjään. Esimerkiksi vuoden 2014 lokakuussa Ruotsin rannikolla järjestettiin massiivinen laivasto-operaatio ”vieraan vallan sukellusveneen löytämiseksi”. Sukellusvenehavaintoja ei ole kuitenkaan vahvistettu venäläisiksi.

BBC:n mukaan käsitys Venäjän kasvavasta uhkasta ruokkii Nato-keskustelua. Jäsenyyden kannatus on kasvanut jo lähes 50 prosenttiin kansasta. Vastustajia on vain 34 prosenttia. Esimerkiksi vuonna 2012 Naton-jäsenyyttä tuki vielä alle 20 prosenttia ruotsalaisista.

”Venäjän käytös selittää kannatuksen nopeaa nousua vain osittain. Ensimmäinen tekijä on kasvanut tietoisuus Ruotsin asevoimien surullisesta tilasta”, Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulut strategian opettaja Jacob Westerberg toteaa.

Westerberg kuvaa Ruotsin puolustusstrategiaa läheisestä Nato-suhteesta huolimatta vapaamatkustukseksi.

”Annamme oman maamme turvallisuuden olla riippuvainen toisten valtioiden kyvystä estää Venäjää lisäämästä aggressiotaan”, hän arvioi.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.