Verkkouutiset

Merkel: Näin pitkälle Nato puolustaa Baltiaa, ei pitemmälle

Sotilasliitto ei perusta tukikohtia Baltiaan, koska ne rikkoisivat Venäjän kanssa tehtyä sopimusta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoo, että Nato puolustaa jäsenmaitaan Baltiassa tarpeen vaatiessa. Pysyviä tukikohtia Nato ei kuitenkaan perusta Viroon, Latviaan eikä Liettuaan.

Hän muistuttaa, että Naton jäsenmailleen tarjoamat turvatakuut ovat voimassa.

– Ymmärrän täysin Latvian kansalaisten huolen, samoin muiden Baltian maiden ja Puolan, Merkel sanoo EU Observerin mukaan.

Merkel vieraili maanantaina Latvian pääkaupungissa Riiassa. Hän laski seppeleen Latvian Venäjää vastaan 1918 käymän itsenäisyyssodan muistomerkille.

Merkel muistutti, että saksalaiset Nato-hävittäjät aloittavat ilmavalvonnan Latviassa tällä viikolla ja että Nato suunnittelee uusia nopean toiminnan joukkoja siltä varalta, että Venäjä horjuttaa Baltian maiden vakautta.

Baltian maat ovat toivoneet pysyviä Nato-tukikohtia alueilleen. Merkel torjuu ajatuksen. Hänen mukaansa pysyvät tukikohdat rikkoisivat Venäjän kanssa vuonna 1997 solmittua sopimusta, jonka mukaan Nato ei sijoita joukkoja pysyvästi uusiin jäsenmaihinsa.

– Me emme perusta pysyviä tukikohtia taistelujoukoille, mutta me osallistumme muilla tavoin. Me teemme mitä vaaditaan taataksemme sen, että jos Latvia joutuu vaikeuksiin, Nato auttaa heti.

Saksalainen Der Spiegel -lehti kertoo, että Naton alkuvuonna tekemän sisäisen selvityksen mukaan sotilasliitto pystyisi puolustamaan ainoastaan rajoitetusti Baltian maita, jos Venäjä päättäisi hyökätä alueelle.

– Haluan korostaa, että se, mitä olemme sopineet Pohjois-Atlantin liiton 5. artiklassa, ei ole olemassa ainoastaan paperilla, vaan avunantovelvollisuus täytyy täyttää myös todellisessa elämässä, Merkel sanoi.

Toimittajat: Ilkka Luukkonen, Arno Rydman.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)