Verkkouutiset

”Hallituksen uudistusinto on uhkaavasti kadonnut” – ekonomisti huolissaan vaikka työllisyys paranee

Työttömyysaste jatkoi tammikuussa hidasta laskuaan, mutta kaikki ekonomistit eivät usko sen tavoittavan hallituksen suunnittelemaa tasoa tällä vuosikymmenellä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Työttömyysaste oli Tilastokeskuksen mukaan tammikuussa 9,2 prosenttia. Kausitasoitettuna se laski tammikuussa 8,6 prosenttiin joulukuun 8,7 prosentista. Työllisyysaste oli 67 prosenttia, kun se vuotta aiemmin oli 66,8 prosenttia.

Sekä Hypo-pankin pääekonomisti Juhana Brotherus että Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki uskovat talouskasvun jatkuvan ja työllisyyden kasvavan tänä vuonna. Kumpikaan ei silti usko hallituksen työllisyydelle asettamien tavoitteiden täyttyvän.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Työllisyysaste tuskin tavoittaa hallituksen suunnittelemaa tasoa tällä vuosikymmenellä, mutta 72 prosentin ylitys pysyy järkevänä tavoitteena, Kuoppamäki toteaa Danske Bankin tiedotteessa.

Brotherus huomauttaa lisäksi, että pitkäaikaistyöttömyys heiluu yhä ennätyslukemissa, pienestä parannuksesta huolimatta.

– Hallituksen uudistusinto on uhkaavasti kadonnut ja toivo on asetettu kaikki veneet nostavaan nousukauteen, hän varoittaa Hypon tiedotteessa.

Kuoppamäki kuitenkin uskoo pitkäaikaistyöttömien määrän painuvan pian alle vuoden takaisen tason.

– Pitkäaikaistyöttömyyden lasku onkin tärkeää, jotta maahan ei pääse muodostumaan aikaisempaakin korkeampaa rakenteellista työttömyyttä, joka heikentää talouskasvun edellytyksiä, aiheuttaa sosiaalisia ongelmia ja tulee kalliiksi julkiselle sektorille, hän muistuttaa.

Brotheruksen mielestä suurimmat riskit kasvulle ja työllisyydelle tulevat nyt maailmantaloudesta ja poliittisesta epävarmuudesta. Suomen talous on yhä hauraassa tilassa taantuman jäljiltä.

– Kaikkein onnettominta olisi ampua itseään jalkaan riitaisalla liittokierroksella syksyllä. Palkankorotusvara on pieni ja ”riitavara” olematon. Ilmassa on kiistatta katkeruutta, mikä voi purkautua palkkariitoina ja lakkoina juuri kasvun kynnyksellä, Brotherus pohtii.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)