Verkkouutiset

Ministeriö Talvivaaran purkuputkesta: Tärkeä askel eteenpäin

Pohjois-Suomen Aluehallintovirasto on myöntänyt Talvivaaran konkurssipesälle luvan käsiteltyjen vesien johtamiseksi purkuputkessa Nuasjärveen erikseen määritellyin ehdoin ja rajoituksin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lisäksi Aluehallintovirasto on myöntänyt luvan johtaa kaivosalueelta käsiteltyjä vesiä Oulujoen vesistöön nykyisiä purkureittejä pitkin Nuasjärven purkuputken käyttöönottoon saakka.

Aluehallintoviraston mukaan käsiteltyjen jätevesien johtaminen Nuasjärveen tulee näkymään etenkin purkupaikan ja sen läheisen syvännealueen vedenlaadun huononemisena.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Alueella muodostuu suolapitoisen veden tilapäistä kerrostumista, joka voi aiheuttaa muun muassa kalojen väistymistä alueelta. Pysyvää kerrostumista tai hapettomia alueita ei päätöksen mukaisesta toiminnasta saa aiheutua, AVI selittää tiedotteessaan.

Viraston mukaan kaivokselta johdettava vesi ei täytä sellaisenaan vesiympäristölle vaarallisista ja haitallisista aineista annetun valtioneuvoston asetuksen mukaisia nikkelin, kadmiumin ja elohopean ympäristönlaatunormeja. Niitä ei voida saavuttaa myöskään parhaan käyttökelpoisen tekniikan mukaisilla puhdistinlaiteratkaisuilla.

– Näin ollen Nuasjärveen on määrätty sekoittumisvyöhyke, jonka sisäpuolella ympäristönlaatunormit saavat näiden aineiden osalta ylittyä, AVI sanoo.

Luvassa sallitut päästöt eivät ennakko-arvion mukaan estä Nuasjärvessä normaalia vesistön virkistyskäyttöä tai rantakiinteistöillä järviveden käyttöä kastelu-, pesu- tai löylyvetenä. Myöskään kalan käytölle ei ole tarve asettaa muista Suomen sisävesistä poikkeavia rajoituksia.

Jormasjärven osalta vaikutukset ovat AVI:n mukaan pienemmät kuin Nuasjärvessä.

Kaivoksen vaikutustarkkailua on täydennetty muun muassa siten, että Nuasjärveen ja Jormasjärveen on asennettava jatkuvatoimisia mittalaitteita, joiden tulokset ovat kaikkien saatavilla lähes reaaliaikaisesti internetissä.

”Tärkeä askel”

Brittiläinen yritysjärjestelyihin erikoistunut sijoitusyhtiö Audley Capital Advisors solmi maaliskuussa ehdollisen sopimuksen Talvivaara Sotkamo Oy:n liiketoiminnan ostamisesta sen konkurssipesältä. Samassa yhteydessä Suomen valtion kokonaan omistama erityisyhtiö Terrafame teki investointisopimuksen Audleyn kanssa.

Sopimusten tarkoituksena on jatkaa Talvivaaran kaivoksen toimintaa ympäristön kannalta kestävällä tavalla ja pitkäjänteisesti. Järjestelyn myötä perustetaan uusi kaivosyhtiö.

– Pohjois-Suomen Aluehallintovirastolta saadut Talvivaaran kaivoksen lupapäätökset ovat tärkeä askel kaivosalueen vesitaseen hallinnassa sekä auttavat ehdotetun omistusjärjestelyn loppuun saattamisessa. Useita merkittäviä lisätoimia on vielä toteutettava, mutta olen tyytyväinen, että prosessi etenee myönteisesti, John MacKenzie Audley Capital Advisors –yhtiöstä toteaa.

– Perusteellisen tarkastelun ja huolellisen harkinnan pohjalta Aluehallintovirasto on tullut siihen johtopäätökseen, että purkuputki voidaan rakentaa. Tämä on edellytys sille, että kaivoksen aiemmasta toiminnasta aiheutunut, kaivosalueella olevista ylimääräisistä vesistä johtuva ongelma voidaan hoitaa ympäristön kannalta kestävällä tavalla, elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) sanoo ministeriön tiedotteessa.

Vapaavuoren mukaan kestävän kaupallisen ratkaisun löytyminen sekä kaivostoiminnan hoitaminen oikealla osaamisella ja riittävillä resursseilla ovat myös paras tae sille, että ympäristökysymykset hoidetaan huolellisesti.

Osapuolet pyrkivät saattamaan järjestelyn loppuun niin pian kuin mahdollista. Odotuksena on järjestelyn toteutuminen kesän aikana. Nyt saatujen lupapäätösten lisäksi tarvitaan vielä muun muassa viranomaislupia sekä lopulliset päätökset rahoituksen varmistumista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)