Verkkouutiset

Nyt nähdään teräksen sisälle

Yritysvetoisen tutkimuksen johtamisyhtiö FIMECC Oy:n projektissa on kehitetty sovellus, jolla voi nähdä teräksen sisälle jo valmistusvaiheessa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sovelluksen avulla voi testata digitaalisesti erilaisten teräslaatujen valmistusta, mikä nopeuttaa huomattavasti teräksenvalmistuksen prosessia ja tekee siitä ympäristöystävällisemmän. Jopa puolet valutesteistä voidaan korvata CastManager-sovelluksella.

– Esimerkiksi autoteollisuudessa vaaditaan puhdasta ja lujaa terästä. Nyt voimme Suomessa vastata kustannustehokkaasti hyvinkin räätälöityihin terästarpeisiin ja mallintaa valetun teräksen ominaisuuksia nopeasti simuloinnin avulla. Olemme testanneet Ruukin ja Outokummun kanssa CastManageria loistavin tuloksin, kertoo diplomi-insinööri Jukka Laine Aalto-yliopiston Materiaalitekniikan laitokselta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Terästä käytetään useissa tuotteissa, joista halutaan saada mahdollisimman kevyitä, kestäviä ja kauniita. Erittäin korkealaatuisen kehityksen ja tuotannon avulla voi valmistaa juuri kyseiseen tuotteeseen sopivaa terästä.

– Olemme tehneet yhteistyötä yliopistojen kanssa 80-luvulta lähtien. FIMECCin ohjelmassa kehitetty CastManager on hyvä esimerkki siitä, miten Suomessa kehitetään loistavan yhteistyöhengen avulla huipputeknologiaa, jonka avulla kisaamme maailmanlaajuisilla markkinoilla, toteaa Ruukin kehitysinsinööri Ismo Rentola.

CastManager mallintaa ja simuloi sulan teräsmassan jähmettymistä. Aalto-yliopiston metallurgian laboratorio, matemaatikot ja projektissa mukana olevat yritykset ovat yhdistäneet osaamisensa ja koodanneet sovellukseen nopean ja tehokkaan matematiikan, joka perustuu luonnonlakeihin.

Valuvirheet huonontavat teräksen laatua. Virheiden löytäminen on kallista etsivän työtä ilman digitaalista mallinnusta, joka arvioi ja ennakoi mahdollisia virheitä. Aiemmin ainoa tapa uuden teräksen testaukseen tuotannossa on ollut valmistaa 120 tonnin suuruinen koesulatus.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)