Verkkouutiset

Pilvet tummuvat elintarviketeollisuuden taivaalla

Elintarviketeollisuus on selviytynyt alkuvuodesta viimevuotiseen malliin, mutta alan talouskatsauksessa muistutetaan suhdanneodotusten heikentyneen, Venäjän tuontikiellon haittaavan vientiä ja myyntihintoihinkin odotetaan laskua.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Elintarviketeollisuus oli alkuvuoden aikana ainoa Suomen teollisuudenaloista, jonka liikevaihto säilyi vuodentakaisella tasolla.

Tuoreessa talouskatsauksessaan Elintarviketeollisuusliitto kuitenkin muistuttaa, että Elinkeinoelämän keskusliiton marraskuisen suhdannekatsauksen mukaan elintarviketeollisuuden suhdanneodotukset ovat heikentyneet alkusyksyn aikana.

Joulusesongin ansiota alan tuotannon ennustettiin loppuvuonna kasvavan hieman, mutta tuotantokapasiteettia on paljon vapaana ja henkilöstön määrän ennustettiin supistuvan.

Venäjän tuontikielto haittaa vientiä

Alan vientiä Venäjälle on tammi-syyskuussa vähentänyt vuodentakaisesta 13 prosenttia Venäjän elokuussa asettama tiettyjen elintarvikkeiden ja maataloustuotteiden tuontikielto.

Koko elintarvikeviennin arvo laski tammi-syyskuussa vuodentakaisesta 0,7 prosenttia 1,2 miljardiin euroon. Tuonnin arvo puolestaan laski 1,7 prosenttia 3,2 miljardiin euroon.

Merkittävimpiä vientituotteita olivat juustot, alkoholijuomat ja maitovalmisteet. Tuontipuolella kärjessä olivat alkoholijuomat, hedelmät ja juustot.

Kustannukset laskeneet mutta hintojenkin laskua odotetaan

Elintarvikkeiden valmistuksen tuottajahinnat ovat jatkaneet laskuaan. Lokakuussa laskua oli keskimäärin 0,3 prosenttia vuodentakaisesta. Samaan aikaan elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hintojen vuosimuutos oli 0,2 prosenttia.

Päivittäistavarakaupan myynnin arvo kasvoi lokakuussa vuodentakaisesta 3,8 prosenttia ja myynnin määrä 2,9 prosenttia. Tammi-huhtikuussa arvo kasvoi 1,1 prosenttia ja määrä 0,2 prosenttia.

Elintarviketeollisuuden osto- ja henkilöstökustannukset ovat tänä vuonna laskeneet, ja EK:n suhdannetiedustelun mukaan niiden odotetaan laskevan edelleen seuraavien kuukausien aikana. Toisaalta Elintarviketeollisuusliiton talouskatsauksessa muistutetaan, että samaan aikaan myös myyntihintojen odotetaan laskevan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)