Verkkouutiset

Venäjän asettamat pakotteet sekoittavat elintarvikemarkkinoita – ruuan hinta laskussa

Kiristynyt kilpailu EU:n sisämarkkinoilla on laskenut erityisesti tuontituotteiden hintoja, mikä puolestaan on aiheuttanut painetta myös kotimaisten tuotteiden hintoihin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ruuan hinta laskee tänä vuonna. Ensi vuonna ruuan hinta nousee yleistä hintakehitystä vähemmän. Suurin hintapaine alaspäin on maitotuotteissa, selviää Pellervon taloustutkimuksen PTT:n maa- ja elintarviketalouden ennusteesta.

Maitotuotteiden hintojen nousu katkeaa tänä vuonna ja hinnoissa on laskupaineita myös ensi vuonna. Maitotuotteiden, erityisesti juustojen, kysyntä on vahvaa, mutta Venäjän pakotteiden aiheuttama markkinahäiriö sekoittaa markkinat ja lisää halpojen tuontituotteiden tarjontaa. Lisäarvotuotteista siirrytään nyt myös edullisempiin tuotteisiin.

Kuluttajahintojen laskusta huolimatta sianlihan kulutus on laskenut jopa huomattavasti. Sianlihan tuontitarve kuitenkin kasvaa kotimaisen tuotannon supistumisen seurauksena. Siipikarjanliha kasvattaa edelleen osuuttaan lihamarkkinoista.

Venäjän viennin loppuminen koettelee elintarviketeollisuutta

Elintarviketeollisuuden tuotanto supistuu sekä tänä että ensi vuonna. Myös liikevaihto laskee. Ostovoiman heikko kehitys kotimaassa, kiristyvä kilpailu Euroopan sisämarkkinoilla sekä Venäjän elintarvikkeille asettamat tuontikiellot lisäävät elintarviketeollisuuden ahdinkoa niin kotimarkkinoilla kuin vientimarkkinoillakin.

Elintarviketeollisuuden on yhä vaikeampi löytää kannattavia vientimarkkinoita ja vientihinnat ovat aiempia vuosia matalammat. Kotimaan markkinoille sen sijaan virtaa edullisia tuontituotteita, etenkin liha- ja maitotuotteita, jotka lisäävät hintakilpailua ja pitävät hintakehityksen olemattomana.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)