Verkkouutiset

Ben Zyskowiczilta raju säästölista – ”mikään luku ei ole ravisteltu hihasta”

Suurimmat säästöt tulevat Kela-tukien indeksien jäädyttämisestä sekä työajan pidennyksestä vartilla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz on julkistanut oman listansa valtiontalouden säästöiksi. Zyskowiczin listalla on erilaisia konkreettisia toimia, joiden myötä voitaisiin saavuttaa 2,6 miljardin euron säästöt.

Suurimmat säästöt tulisivat Zyskowiczin mukaan Kelan maksamien suorien tulonsiirtojen indeksien jäädyttämisestä koko vaalikaudeksi sekä työajan pidentämisestä vartilla julkisella sektorilla. Nämä toisivat kumpikin 870 miljoonan euron säästöt.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Zyskowiczin mukaan indeksien jäädytys koskettaisi varsin tasaisesti suomalaisia:

– Olen aivan varma, että indeksejä tullaan jäädyttämään.

Listalla on myös esimerkiksi yksityisen hammashuollon Kela-korvausten poistaminen, joka toisi säästöjä sata miljoonaa euroa.

Zyskowicz vetoaa työajanpidennysesityksessään ay-johtajiin. Hän huomauttaa, että säästöjä kohdennetaan muuten paljon työmarkkinoiden ulkopuolella oleviin.

– Ei ole liikaa vaadittu, että ne, joilla on suhteellisen varma työpaikka julkisella sektorilla, tekisivät 15 minuuttia päivässä enemmän töitä, Zyskowicz näkee.

Ansiosidonnaista työttömyysturvaa Zyskowicz lyhentäisi 400–500 päivästä 250 päivään. Tämä toisi valtiolle säästöä 70 miljoonaa euroa lähinnä ihmisten käyttäytymisen muuttuessa.

– Ihmiset etsisivät hanakammin töitä, sanoo Zyskowicz viitaten sosiaali- ja terveysministeriön arvioon työttömyysturvan lyhentämisen vaikutuksista.

Työttömyysvakuutusrahastoille ja -kassoille tulisi toki moninkertaiset säästöt.

Näillä toimilla lähinnä symboliarvoa

Zyskowicz esittää listansa kakkososiossa myös säästötoimia, joilla on kokonaisuuden kannalta lähinnä symboliarvoa, mutta joilla on ennen kaikkea merkitystä edellä mainittujen rankkojen säästöjen hyväksyttävyyden kannalta. Zyskowicz viittaa tässä tasavallan presidentti Sauli Niinistön ajatuksiin siitä, että jokaisen olisi luovuttava jostain.

Tällä listalla ovat muun muassa kansanedustajien palkkioiden ja kulukorvausten jäädyttäminen nykytasolle, ministerien määrän jonkinasteinen vähentäminen, valtiosihteerijärjestelmästä luopuminen (säästö 2,7 miljoonaa euroa), ministerien erityisavustajien määrän vähentäminen kolmanneksella (säästö kaksi miljoonaa euroa) ja kaikkien valtion yritysten hallitusten palkkioiden jäädyttäminen eli niin sanottu nollalinja.

– Näiden kokonaistaloudellinen merkitys on lähes olematon, Zyskowicz kuitenkin näkee.

Vähemmän heittoja, enemmän konkretiaa

Zyskowiczin mukaan kevyitä heittoja säästökohteiden ympärillä on ollut riittämiin, jatkossa tarvitaan enemmän konkretiaa. Zyskowiczin mukaan hänen oman listansa säästökohteet perustuvat parhaisiin mahdollisiin asiantuntijalukuihin ja -arvioihin.

– Tämän listan mikään luku ei ole ravisteltu hihasta, Ben Zyskowicz korosti tiedotustilaisuudessa eduskunnassa maanantaina.

Zyskowicz huomautti myös, että hänen listansa ei ole mikään kokoomuksen lista, mutta ”toki sieltä saa ottaa ja jättää”.

– Se on täysin kokoomuksen johdosta kiinni, minkälaisen listan he tekevät, jos tekevät.

Zyskowicz huomautti, että hänen säästölukunsa perustuu kokoomuksen ja keskustan virallisten linjausten välimaastoon. Zyskowicz perustelee 2,6 miljardiin päätymistään tähän löytyvillä konkreettisilla toimilla.

– Jos keskusta tyrmää nämä isoimmat säästökohteet, kysyn kyllä, mistä he sitten aikovat säästää.

Zyskowiczin lista löytyy kokonaisuudessaan täältä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)