Verkkouutiset

Lenita Toivakka: Venäjä on mennyt toimissaan liian pitkälle

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakan (kok.) mielestä Venäjän on kannettava vastuunsa Ukrainassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lenita Toivakka toteaa blogissaan, että Itä-Ukrainan kriisi sai toissa viikolla uuden murheellisen ulottuvuuden, kun lähes 300 ihmistä menehtyi malesialainen matkustajakoneen tuhouduttua. Joukossa oli 193 hollantilaista EU-kansalaista.

– Kaikki viittaa siihen, että koneen pudotti ohjus, joka ammuttiin venäjämielisten kapinallisten hallitsemalta alueelta. Emme varmuudella tiedä, kuka painoi liipasinta ja mistä niin korkealle kantava ohjus oli peräisin. Emme myöskään tiedä, miksi uhrien säädyllinen kohtelu ja tapahtuman syyn selvittäminen on ollut niin hävyttömän vaikeaa, hän kirjoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Se on kuitenkin selvää, että Venäjä voisi tehdä paljon enemmän Itä-Ukrainan rauhoittamiseksi. Aivan ensimmäiseksi sen pitää käyttää vaikutusvaltaansa lentoturman selvittämiseen ja loppujen uhrien saamiseen kotiin, Toivakka jatkaa.

Lenita Toivakan mukaan Suomi tukee presidentti Petro Poroshenkon rauhansuunnitelmaa ja hakee kriisiin neuvotteluratkaisua.

– Emme hyväksy Krimin laitonta liittämistä emmekä toimia, joilla horjutetaan itsenäisen Ukrainan vakautta. Tuomitsemme jyrkästi myös siviilikoneen pudottamisen, hän toteaa.

Toivakka huomauttaa, että tilanne ei kuitenkaan kohene, ellei Venäjä kanna vastuutaan.

Hän toteaa, että EU-maat ovat nyt valmiita päättämään lisätoimista, ellei Venäjä välittömästi ryhdy yhteistyöhön. EU käyttää sitä voimaa, jota sillä on – taloutta. EU kiristää ruuvia kierros kerrallaan, kuten Suomikin on halunnut. Neuvottelutie pidetään koko ajan avoimena.

– Nyt pöydällä on entistä raskaampia toimia, jotka iskevät Venäjän rahoitusmarkkinoihin, sotilasteollisuuteen ja öljyteollisuuteen, Toivakka kirjoittaa.

Hän huomauttaa, että Suomessa on aiheellisesti kannettu huolta EU:n toimien vaikutuksesta Suomen talouteen.

– On selvää, että kun EU:n toimet iskevät Venäjän talouteen, sillä on vaikutusta myös Suomeen. Joudumme tasapainoilemaan sen välillä, mikä on moraalisesti ja oman turvallisuutemme kannalta oikein, ja mikä on parasta lyhyen tähtäimen taloudellisille eduillemme, Lenita Toivakka sanoo.

Hänen mielestään kotimainen keskustelu on keskittynyt ehkä liikaakin Suomen omaan taloudelliseen etuun.

– Ratkaisevaa on se, että Venäjä on mennyt toimissaan liian pitkälle, Lenita Toivakka sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)