Verkkouutiset

”Yleisen oikeustajun mukaista?” – Kaljavarkaalle ja raiskaajalle sama tuomio

Kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) kysyy, onko langetettavat tuomiot yleisen oikeustajun mukaisia? Voi myös kysyä hyvin, että suojataanko meillä jopa tavaraa enemmän kuin ihmistä, hän sanoo.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Timo Heinonen viittaa muun muassa Ajankohtaisen Kakkosen keväällä esille nostamaan raiskaustapaukseen ja Hämeessä tapahtuneeseen olutvarkauteen.

Raiskaajaa rangaistiin ehdollisella rangaistuksella, koska miehellä oli vakituinen työpaikka ja hän oli ensikertalainen. Vastaavan rangaistuksen sai olutta riihimäkeläisliikkeestä vienyt nainen.

– Voisi hyvin kysyä oikeuslaitokselta; miten meni niinku omasta mielestäsi?, Heinonen toteaa.

Hän huomauttaa, että seksuaalirikosten rangaistuksia on toki viime aikoina kiristetty, mutta rangaistuksia pitäisi Heinosen mielestä kuitenkin edelleen koventaa.

– Olen jättänyt jo eduskunnan käsiteltäväksi ensimmäisen tähän liittyvän lakialoitteeni. Sen myötä kaikista raiskauksista tulisi jatkossa tuomita ehdoton vankeusrangaistus. Ehdollinen vankeus ei minusta ole missään suhteessa uhrin kokemaan, Heinonen sanoo tiedotteessaan.

– Raiskaaja selviääkin teostaan nykyisin usein ehdollisella tuomiolla. Käytännössä jopa törkeästä raiskauksesta tuomittu nuori henkilö voi selvitä teostaan tänä päivänä ilman istumista. Siis jopa raiskauksesta, jossa käytetään ampuma- tai teräasetta, Heinonen päivittelee.

Hänen lakialoitteensa tulee eduskunnan käsittelyyn lähiviikkoina. Heinonen toivoo, että se johtaa lopulta myös oikeuden käytäntöjen muuttumiseen niin, että voimme todeta tuomioiden ja tekojen olevan edes jossain suhteessa.

– Toisena tulen jättämään esityksen rikosten ensikertalaisuusmääritelmän muuttamisesta. Nyt elämme maassa, missä voi raiskata kolmen vuoden välein ensikertaa. Minusta rikoksen voi tehdä vain yhden kerran ensimmäistä kertaa. Lisäksi seksuaali- ja väkivaltarikoksissa ei tarvita lainkaan ensikertalaisuushuojennuksia tuomioissa. Jos joku tappaa ensimmäisen kerran, ei se minusta ole peruste päästää tekijää lyhyemmällä vankeudessa istumisella, Heinonen toteaa.

Heinosen kolmas lakialoite koskee vaarallisuusarvioita, joita tehdään pitkäaikaisvangeille, jotka pyrkivät ehdonalaiseen vapauteen.

– Kuitenkin vaarallisia jopa elinkautisvankeja on vapautettu vastoin vaarallisuusarvion tehneiden ammattilaisten näkemystä. Viimeksi oikeus päätti vapauttaa useita eri kertoja raiskanneen, hyväksikäyttäneen ja murhanneen vangin vaikka rikosseuraamuslaitos ei puoltanut miehen laskemista vapaaksi. Vaarallisuusarviointien tulee siis jatkossa olla pitäviä, Timo Heinonen toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)