SDP:n Rinne: Vaarana on, että ratkaisu vain vauhdittaa osinkorallia

Hallituksen pakkolakisekoilusta huolimatta erityisesti palkansaajajärjestöt osoittivat jälleen kerran vastuuta suomalaisesta yhteiskunnasta ja työllisyydestä, sanoo oppositiopuolue SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

  • LKS 20160229 SDP:n kansanedustaja  Antti Rinne  eduskunnan suullisella kyselytunnilla 18. helmikuuta 2016. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

    SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.

    ()

Antti Rinteen mukaan hallituksen synnyttämää sekavaa työmarkkinatilannetta rauhoittava ratkaisu leikkaa palkansaajien ostovoimaa 800 miljoonalla eurolla, kun osa työnantajien osuudesta sosiaaliturva- ja eläkemaksuista siirretään palkansaajille.

– Jotta tämä ostovoiman leikkaus ei johtaisi lisätyöttömyyteen kotimarkkinoilla, hallituksen on lunastettava lupauksensa miljardin veronkevennysten suhteen nopeasti. Veronkevennykset on kohdistettava pieni- ja keskituloisille, hän sanoo tiedotteessaan.

Rinne vaatii myös, että hallituksen on myös sitouduttava siihen, ettei sen kaavailemia 1,5 miljardin euron lisäleikkauksia tehdä.

Työmarkkinoiden keskusjärjestöjen neuvottelutulos sisältää työajan pidentämisen 24 tunnilla. Tämä osa työmarkkinaratkaisua korvaa hallituksen pakkolakeja.

– Kun tilanne monella työpaikalla on se, että ihmiset jo nyt työskentelevät voimiensa ja jaksamisensa äärirajoilla, työajan pidentäminen on raju teko. Se vähentää ainakin lyhyellä aikavälillä yritysten halua palkata uusia ihmisiä eli siis syventää työttömien ahdinkoa, Rinne sanoo.

Hänen mielestään myöskään lomarahojen leikkaus ei ole reilu julkisen sektorin palkansaajille ja heidän perheilleen.

Palkkasopimusten jatkaminen 12 kuukaudella tuo Rinteen mukaan sekä palkansaajille että yrittäjille kipeästi kaivattua vakautta ja ennakoitavuutta työmarkkinoille.

Rinteen mukaan hallitukselta edellytetään nyt näyttöjä siitä, että ratkaisu todella parantaa taloustilannetta.

– Muuten vaarana on, että ratkaisu työllisyyden parantamisen sijaan vauhdittaa vain osinkorallia, eikä investointeja synny. Hallituksen on sitouduttava siihen, ettei se tuo enää uusia pakkolakiesityksiä tai työelämän heikennyksiä. Palkansaajapuoli on oman kortensa kantanut kekoon, katsoo Rinne.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.