JHL tyytyväinen EK:n haluun aloittaa työmarkkinaneuvottelut – "pakkolait vältettävissä"

Ammattiliitto JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta (sd.) pitää tervetulleena sitä, että työantajajärjestö EK on valmis jatkamaan neuvotteluja yhteiskuntasopimuksesta.

  • LKS 20150921 Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta SAK:n työvaliokunnan kokouksessa Helsingissä 21. syyskuuta 2015. SAK:n työvaliokunta pohti maanantaina omaa vastaehdotustaan hallituksen esittämille työehtojen heikennyksille. STR / LEHTIKUVA Seppo Samuli

    Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

    ()

– Tyytyväisyydellä pitää ottaa vastaan mahdollisuus löytää pakkolait korvaava työmarkkinaratkaisu, Jarkko Eloranta sanoo tiedotteessaan.

Hänen mielestä on hyvä, ettei EK aseta etukäteen kattavuusehtoja neuvottelujen aloittamiselle.

– Tavoitteena toki pitää olla kattava ratkaisu.

Julkiselle alalle työmarkkinaosapuolten ratkaisulla olisi suuri merkitys, Eloranta arvioi.

– Pakkolakien vaikutukset iskisivät kovimmin juuri julkisen alan työntekijöihin. Ratkaisulla olisi myös suuri psykologinen merkitys. Se voisi lopettaa vallitsevan apatian tilan ja saada aikaan positiivista virettä ja luottamusta tulevaisuuteen niin palkansaajissa kuin yrittäjissäkin, hän sanoo.

Eloranta suhtautuu kuitenkin epäilevästi EK:n ajatukseen yhteiskuntasopimuksen ja palkkasopimisen erottamisesta.

– Se tarkoittaisi helposti sitä, että ensin sovittaisiin kustannusten siirtämisestä palkansaajille esimerkiksi työttömyysvakuutusmaksuissa, ja sitten työehtosopimuskierroksella palkansaajat saisivat vastaansa uusia heikennysesityksiä, hän sanoo.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.