Verkkouutiset

Akava kannattaa palkkamalttia ja veronkevennyksiä

Palkkamaltti yhdistettynä veronkevennyksiin on ollut oikea työllisyys- ja ostovoimaresepti, arvioi korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akava.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Meneillään oleva talouskehitys osoittaa Akavan mielestä, että palkkamaltti yhdistettynä verokevennyksiin on oikea resepti työllisyyden ja ostovoiman hoitamiseen.

Akava viittaa valtioneuvoston asettamaan tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunnan tuoreeseen raporttiin, jonka mukaan palkansaajien yhteenlaskettu ostovoima kasvaa tänä vuonna noin 0,7 prosenttia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Ostovoimaa tukevat työllisyyden kasvu ja kilpailukykysopimukseen liittyvät veronkevennykset. Toisaalta sitä heikentävät palkankorotusten nollalinja, inflaation nopeutuminen, työntekijän sosiaaliturvamaksujen nousu sekä julkisen sektorin lomarahojen leikkaus.

– Kokonaisuudessa palkansaajien positiivinen ostovoimakehitys johtuu työllisyyden kasvusta, kertoo Akavan pääekonomisti Eugen Koev.

Valtiovarainministeriön viime viikolla julkistaman ennusteen mukaan työllisyys paranee asteittain seuraavan kahden vuoden aikana. Työllisyysasteen arvioidaan ylittävän 70 prosenttia ja työttömyysasteen painuvan alle 8 prosenttiin vuonna 2019. Ennusteessa oletetaan, että palkkakehitys pysyy hyvin maltillisena jatkossakin.

– Kokonaisuudessaan VM:n ennuste tarkoittaa, että jos uusia veroratkaisuja ei tehdä, palkansaajien yhteenlaskettu ostovoima supistuu tai ei ainakaan nouse, vaikka työllisyyskehitys palkkamaltin ansiosta paranisikin. Meneillään oleva talouskehitys osoittaa, että palkkamaltti yhdistettynä verokevennyksiin on ollut oikea työllisyys- ja ostovoimaresepti, Koev muistuttaa.

Lue myös:

Raportti: Kilpailukyky vahvistuu mutta ostovoima heikkenee – STTK vaatii palkankorotuksia

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)