Verkkouutiset

Matti Vanhanen: EU voisi perustaa arktisen joukko-osaston

Keskustan presidenttiehdokkaan mukaan EU:n puolustusulottuvuuden kohdalla saatetaan elää juuri nyt taitekohtaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) ehdottaa EU:lle talvisolosuhteiden joukko-osastoa.

– Suomi voisi mielestäni ottaa aloitteen käsiinsä ja selvittää omat tarpeensa. Uskon, että esimerkiksi talviolosuhteiden taisteluvalmiuden parantamiseksi moni maa olisi halukas yhteistyöhön, Vanhanen kirjoittaa blogissaan.

– Suomi voisi kerätä jäsenmaajoukon ja yhdessä tehtäisiin aloite, jossa sekä haettaisiin pitkäaikaista tutkimusmäärärahaa kylmien lumiolosuhteiden puolustustekniikan ja materiaalien kehittämiseksi ja sama joukko jäsenmaita kokoaisi joukkokokoonpanon tällaisten olosuhteiden varalta tehtäviin kriisinhallintaoperaatioihin.

EU:n joulukuun huippukokouksen pääaiheena oli EU:n puolustusulottuvuuden kehittäminen. Vanhasen mukaan unionin budjetista maksettavien puolustuksen tutkimusmäärärahojen korottamisesta ja rakenteellisen yhteistyön aloittamisesta halukkaiden maiden kesken odotetaan konkreettisia esityksiä.

Tällaisella aloitteella olisimme kehittämässä aktiivisesti unionin puolustusulottuvuutta ja saisimme suoraa hyötyä myös oman puolustuksemme kehittämiseen.

– Olin aikanaan neuvottelemassa tätä rakenteellisen yhteistyön mahdollistamaa artiklaa perussopimukseen. Artikla antaa pienemmälle joukolle jäsenmaita mahdollisuuden tehdä aloitteen rakenteellisesta yhteistyöstä puolustuksen alalla.

– Käytännössä siis muutama jäsenmaa ilmoittaisi halukkuudestaan perustaa yhteisen joukko-osaston, joka olisi toimintavalmiudessa kriisinhallinnan tehtäviin muutamassa päivässä.

Vanhanen pitää mahdollisena, että USA:n presidentinvaalien ja Brexitin jälkeen juuri nyt eletään EU:n puolustusulottuvuuden kohdalla taitekohtaa.

– Euroopan tarve ottaa itse aiempaa suurempi vastuu tulevien aikojen puolustuskyvystään on ilmiselvä. Se ei tapahdu hetkessä vaan kyse on pitkästä “evoluution” kaltaisesta kehityksestä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)