Verkkouutiset

Keskustan Alatalo: Kalastajat vapautettava byrokratian katiskasta

Kansanedustaja Mikko Alatalon mukaan kalastuslakiuudistus on siirtämässä päätösvaltaa osakaskunnilta ELY-keskuksiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Mikko Alatalon (kesk.) mielestä kalastamisesta ollaan luomassa byrokraattista järjestelmää, vaikka hallintoa pitäisi karsia.

Alatalo katsoo, että kalastuslakiuudistus on siirtämässä päätösvaltaa osakaskunnilta ELY-keskuksiin. Kalaston hoidosta vastaavat osakaskunnat eivät jatkossa pääsisi vaikuttamaan kalastusmaksuihin, vaan valta siirtyisi ELY-keskuksille.

– Kalastajat pitäisi vapauttaa byrokratian katiskasta. Nyt kuitenkin hallintoa ollaan viemässä kauas paikallisista ihmisistä, Alatalo arvostelee tiedotteessaan.

Uusi kalastuslaki lisäisi myös kuluja. Päätösvalta olisi Alatalon mielestä säilytettävä osakaskunnilla, jotka tietävät paikalliset olosuhteet parhaiten.

Alatalo jättää kalastuslakiuudistuksesta kirjallisen kysymyksen hallituksen vastattavaksi. Myös eduskunnan ympäristövaliokunnan keskustalaiset jäsenet ovat tehneet eriävän mielipiteen valiokunnan mietintöön kalatalouslaista.

– Suomessa tuskin halutaan siirtyä Saksan malliin, missä ei ole jokamiehen oikeuksia, vaan yksityiset maat, metsä- ja vesialueet on rajattu aidoilla, Alatalo muistuttaa.

ELY-keskuksille siirtäminen uhkaa Alatalon mielestä paikallista vapaaehtoistyötä, koska lopullinen päätäntävalta rahoista siirtyisi kauemmas osakaskunnista, virkamiehille.

– ELY-keskusten roolia ei saa kasvattaa. Kalastuksen byrokratiaa ei pidä lisätä vaan vähentää. Suomi on täynnä alikalastettuja järviä.

– Vesistöistä, kalakannoista ja muusta eläimistöstä pidetään parhaiten huolta osakaskuntien kautta. Kotitarvekalastus on tärkeä osa suomalaista kalastusperinnettä, eikä sitä pidä väheksyä.

Ehdotettua kalastonhoitomaksua Alatalo pitää epäoikeudenmukaisena ja perustuslain vastaisena, koska silloin sekä kalaveden omistaja että muu toisen omaisuutta käyttävä kalastaja maksaisi saman maksun. Lisäksi ehdotuksen mukaan omistajakorvaukset olisivat vain yksi kohde, johon varoja käytetään.

– Koska korvaukset ovat veronalaista tuloa, mutta kalastonhoitomaksu ei ole vähennyskelpoinen, taloudellinen epäoikeudenmukaisuus korostuu, Alatalon kirjallisessa kysymyksessä todetaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)