Verkkouutiset

Professori varoittaa sinisilmäisyydestä: ”Väkivaltakoneisto on tehokas lobbari”

Matti Wibergin mukaan tiedusteluvaltuuksien lisääminen edellyttää valvontakeinoja väärinkäytösten varalle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valtio-opin professori Matti Wiberg varoittaa sinisilmäisyydestä tiedustelulakia valmisteltaessa. Hän huomauttaa, että turvallisuuskoneistosta on tullut tehokas lobbari, joka ajaa omaa vain omaa etuaan, kuten muutkin julkisen sektorin osat.

”Valtion väkivaltakoneisto on viime vuosikymmeninä kehittynyt erittäin päteväksi lobbaajaksi, joka menestyksekkäästi huolehtii oman toimialansa tarpeista. Väkivaltakoneisto on kuitenkin osa julkeaa sektoria, joka kaikkien muiden osittaisoptimoijien tavoin aina pyrkii ensisijaisesti valvomaan omat etunsa”, Wiberg kirjoittaa Verkkouutisten blogissa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Wibergin mukaan ongelma tiedusteluvaltuuksien lisäämisessä on, ettemme tiedä, miten ammattitaitoisia tai eettisesti kestäviä ovat tietoja käyttävät viranomaiset.

”En siis suinkaan edes anna ymmärtää, että tiedustelijamme olisivat ammattitaidottomia. En minä tiedä, miten ammattitaitoisia he ovat eikä minulla ole mitään edellytyksiä ottaa asiaan kantaa. Ongelma on, ettei kansanedustajillakaan juuri ole edellytyksiä puntaroida tätä”, Wiberg kirjoittaa.

Wibergin mukaan tiedustelulaitosten parlamentaarinen valvonta ei ole missään maassa osoittautunut menestystarinaksi: helposti kontrolloijasta tulee kontrolloitavan apuelin ja tukija.

Wibrg muistuttaa, että informaatio ei ole mikä tahansa hyödyke. Kun tiedon saa, sitä ei voi ottaa enää pois. Hänen mukaansa tiedon käytön säätelyä ei voi jättää vain ammattietiikan varaan.

”Pitää myös olla riittävät oikeudelliset valvontakeinot ja rangaistusjärjestelmät väärinkäytösten varalle. Näitä näkökohtia ei nyt puntaroida tarpeeksi”, Wiberg kirjoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)