Paavo Väyrynen epäilee liittoutumista - "Venäjä iskisi meihin ensimmäisenä"

Paavo Väyrysen mukaan sotilaallisesta liittoutumattomuudesta luopuminen aiheuttaisi lähialueilla epävakautta.

  • LKS 20160205 Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen piti tiedotustilaisuuden aikeistaan perustaa uusi puolue Helsingissä 5. helmikuuta 2016. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

    Paavo Väyrynen.

    ()

Keskustan europarlamentaarikko Paavo Väyrysen mukaan nyt tarvitaan aktiivista vakauspolitiikkaa ja toimia, joilla lisätään luottamusta siihen että Suomen ja Ruotsin turvallisuuspolitiikan perusratkaisut eivät ole muuttuneet eivätkä ole muuttumassa.

Paasikivi sanoi joskus, ettei kuolemanpelosta pidä itsemurhaa tehdä. Monet ovat kuitenkin valmiit siihen, että Suomi ja Ruotsi Venäjän pelosta luopuisivat sotilaallisesta liittoutumattomuudestaan, Väyrynen sanoo blogissaan.

Tämä aiheuttaisi Väyrysen mukaan epävakautta lähialueella ja maat tulisivat varmasti vedetyksi mukaan aseellisiin selkkauksiin, jos sellaisia syntyisi.

– Venäjä kokisi meidät vakavimmaksi uhkaksi strategisesti tärkeimmille kohteilleen ja iskisi meihin ensimmäiseksi.

Sotilaallisesti liittoutumattomiin ja vahvan oman puolustuksen omaaviin naapurimaihin Venäjän ei kannattaisi hänen mukaansa sotilaallista voimaa käyttää.

– Jotkut pitävät mahdottomana sitä, että Suomi ja Ruotsi voisivat pysyttäytyä lähialueellamme syttyvän sodan ulkopuolella. Miksi eivät voisi?

Itämeren alueella on Väyrysen mukaan nyt vallalla pelon kierre. Baltian maat kokevat turvattomuutta ja koettavat lisätä Naton läsnäoloa alueellaan. Yhdysvaltain järjestelyt tämän osalta lisäävät hänen mukaansa jännitteitä.

– Venäjä saattaa kokea tämän uhkaksi omalle turvallisuudelleen ja lisätä omaa sotilaallista toimintaansa Itämeren alueella.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.