Verkkouutiset

Ulkomaalaisten osuus tuomituista kasvoi – tuomittuja 152 eri maasta

Viime vuonna kaikkien tuomittujen määrä väheni Suomessa, mutta ulkomaalaisten ja naisten osuudet tuomituista kasvoivat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Viime vuonna kaikista noin 490 400 rangaistukseen tuomitusta kahdeksan prosenttia oli Tilastokeskuksen mukaan ulkomaan kansalaisia, kun heidän osuutensa oli edellisvuonna 7,7 prosenttia.

Noin 54 prosenttia tuomituista ulkomaan kansalaisista ei asunut vakinaisesti Suomessa. Heitä oli yli 21 100, mikä oli lähes 700 vähemmän kuin edellisvuonna.

Rangaistuja Suomessa asuvia ulkomaan kansalaisia oli puolestaan hieman yli 18 000, mikä oli noin 500 vähemmän kuin edellisvuonna.

Rangaistukseen tuomittujen joukossa oli kaikkiaan 152:n eri valtion kansalaisia. Näistä 77 prosenttia oli EU-maiden ja muiden Euroopan valtioiden kansalaisia.

Eniten tuomittiin Venäjän kansalaisia, heidän määränsä oli 12 100. Suurin osa tuomiosta oli liikennerikkomuksia, tieliikennelain perusteella tuomittiin noin 4 200 venäläistä.

Toiseksi eniten tuomioita ulkomaalaisista saivat virolaiset, heidän määränsä oli 8 500. Useimmiten tuomioita määrättiin liikennerikoksista ja varkauksista sekä näpistyksistä.

Tuomittujen kokonaismäärä väheni

Yhteensä alioikeudessa tuomittuja oli viime vuonna lähes kahdeksan prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Tuomioita annettiin noin 57 300 kertaa.

Ehdottomaan vankeuteen tuomittiin hieman yli 5 000 henkilöä, mikä on yli 400 vankeustuomiota vähemmän kuin edellisvuonna. Näistä elinkautiseen vankeuteen tuomittiin 19 henkilöä.

Valvontarangaistukseen tuomittiin 204 henkilöä. Rangaistuksen keskimääräinen kesto oli 3,2 kuukautta

Yhdyskuntapalveluun tuomittiin 2 100 henkilöä. Yli puolessa tapauksista tuomion syynä oli törkeä rattijuopumus.

Ehdollisia vankeusrangaistuksia tuomittiin yhteensä noin 13 800. Määrä laski yli 5 prosenttia edellisvuodesta. Oheissakkoa tuomittiin ehdollisen vankeuden yhteydessä lähes 6 300 kertaa.

Naisten osuus rangaistuista kasvaa

Viime vuonna rangaistukseen tuomituista yli 23 prosenttia eli 114 200 oli naisia.

Naisten osuus rikoksista rangaistuista on Tilastokeskuksen mukaan kasvanut tasaisesti jo useamman vuosikymmenen ajan. Naisten osuus oli vain yhdeksän prosenttia vuonna 1980.

Viime vuonna rikesakoista lähes 27 prosenttia ja rangaistusmääräyksistä noin 21 prosenttia määrättiin naisille. Oikeudessa tuomituista naisia oli puolestaan hieman yli 16 prosenttia eli 9 200.

Alioikeuksissa naisia tuomittiin huomattavasti useammin sakkoihin ja ehdolliseen vankeuteen kuin yhdyskuntapalveluun tai ehdottomaan vankeuteen. Vuoden 1995 jälkeen on 32 naista tuomittu elinkautiseen vankeuteen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)