Verkkouutiset

Sunnuntaisuomalainen: Puolustusvoimat värvää hakkereita hyökkäämään omiin järjestelmiinsä

Puolustusvoimat värvää tänä vuonna ensimmäisen kerran kybervarusmiehiä, kertoo Väli-Suomen Median Sunnuntaisuomalainen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Puolustusvoimat haluaa hyödyntää varusmiesten hakkerintaitoja taistellessaan kyberhyökkäyksiä vastaan.

Vuoden alussa perustetun kyber­yksikön päällikkö Anssi Kärkkäinen kertoo, että syyskuussa palveluksensa aloitta­vien kybervarusmiesten tehtäviin kuuluu puolustusvoimien omia tietojärjestelmiä vastaan hyökkääminen eli niin sanottu eettinen hakkerointi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Tarkoituksena on suojautua muun muassa kyberurkinnalta ja palvelunestohyökkäyksiltä.

– Kyse on tietoturvatestaamisesta. Järjestelmistä etsitään haavoittuvuuksia ja heikkouksia, jotta ne voidaan korjata, Kärkkäinen kertoo.

Hakkeroinnilla testataan puolustusvoimien omia tietoliikennelaitteita sekä palvelimia ja sovelluksia.

Ensimmäisten kybervarusmiesten hakukierros on päättynyt, ja valinnat vahvistetaan todennäköisesti elokuun viimeisellä viikolla. Palveluspaikkana on puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskuksen kyberosasto Jyväskylässä. Yksikkö vastaa puolustusvoimien verkkojen ja järjestelmien suojaamisesta kyberuhkia vastaan.

Kärkkäisen mukaan myös palkattua henkilöstöä on koulutettu kursseilla, joilla käsitellään eettistä hakkerointia. Hänen mukaansa hakkerointi voi olla terminä harhaanjohtava, sillä hakkeroinnin ja ohjelmointiosaamisen raja on joskus häilyvä.

– Hakkerointi kulminoituu koodin kirjoittamiseen ja ymmärtämiseen. Eli siihen, että on syvällä tietotekniikassa ja ohjelmoinnissa ja pystyy löytämään sieltä haavoittuvuuksia, hän sanoo.

Tarve tietojärjestelmien suojaamiselle on suuri, sillä Anssi Kärkkäisen mukaan asevoimat on kyberhyökkääjille kiinnostava maalitaulu.

– Vakavia hyökkäyksiä tulee ehkä yksi tai kaksi vuodessa. Ne ovat suunnitelmallisia, ja yleensä niissä on tavoitteena saada tietoa.

Kärkkäisen mukaan kybervarusmiesten ikähaarukka on 18-25 vuotta. Osalla on jo insinöörin tai diplomi-insinöörin tutkinto.

Hakijoiden taustat tarkastetaan. Tietoturvarikoksista kärynneitä hakkereita ei hyväksytä palvelukseen..

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)