Verkkouutiset

Sunnuntaisuomalainen: Säätiöille tulvii rahahakemuksia

Urheilu-, liikunta- ja kulttuurialan säätiöitä pommitetaan apurahahakemuksilla, kertoo Väli-Suomen Median Sunnuntaisuomalainen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Apurahoille on koko ajan yhä enemmän ottajia, ja säätiöt ruuhkautuvat hakemuksista.

Koneen Säätiössä hakemusten määrä on yli kolminkertaistunut viiden vuoden aikana. Viime vuonna hakemuksia tuli 5 700, 10 prosenttia enemmän kuin sitä edellisenä vuonna. Todellisuudessa määrä on vielä suurempi, sillä luku ei pidä sisällään esimerkiksi matka-apurahahakemuksia.

Viime vuonna apurahan sai 559 hakijaa, joista noin puolet oli useam­man henkilön ryhmiä.

– Määrää on nostanut myös uusi tuet­tava ala eli taide ja kulttuuri, joka on ollut mukana vuodesta 2010. Muillakin aloilla kasvua on ollut, ja uskon, että myös aiempaa aktiivisempi viestintämme on lisännyt hakemuksia, yliasiamies Anna Talasniemi toteaa.

Jenny ja Antti Wihurin rahasto saa myös koko ajan enemmän apurahahakemuksia. Vuonna 2009 hakemuksia tuli 3 672, viime vuonna määrä oli 4 811. Apurahoihin käytettiin nyt 11 miljoonaa euroa, kun viisi vuotta aiemmin summa oli yhdeksän miljoonaa euroa.

Suomen Kulttuurirahastokin saa aikaisempaa enemmän hakemuksia. Viimeksi hakemuksia tuli 9 569, yli 2000 hakemusta enemmän kuin vuonna 2009.

– Olemme kasvattaneet apurahan keskikokoa, jolloin apurahojen määrä ei ole kasvanut ja läpimenoprosentti on vastaavasti laskenut. Olemme tarvinneet aiempaa enemmän asiantuntijoita ja lyhytaikaista kausityövoimaa, mutta muuten olemme selvinneet vain ahertamalla kovemmin, yliasiamies Antti Arjava kertoo.

Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunnan toimitusjohtaja Liisa Suvikumpu arvelee, että säätiöissä on ehkä osattu varautua huonoon taloustilanteeseen hieman paremmin kuin yrityksissä ja yhdistyksissä.

– Apurahasäätiöt joutuvat aina ennakoimaan taloustilanteiden vaihteluita voidakseen taata huonoinakin aikoina suhteellisen muuttumattomat apurahamyönnöt, hän kommentoi.

Uusia säätiöitä perustetaan vuosittain 35 – 40, eniten niitä urheilun, liikunnan ja kulttuurin tukemiseksi.

Suvikummun mukaan viime vuosina säätiöiden avoimuus on lisääntynyt huomattavasti.

– Monilla säätiöillä on kaikki tiedot tyylikkäillä kotisivuilla, ja apurahahakemukset tehdään verkossa. Lisäksi säätiöt muun muassa twiittaavat ja järjestävät monenlaisia tapahtumia.

Säätiölaki on monen vuoden valmistelun jälkeen uudistumassa. Uusi laki tulee voimaan todennäköisesti joulukuun alussa.

Suvikummun mukaan laista on tulossa tiukempi kuin aluksi näytti.

– Uusi laki auttaa toivottavasti siten, että hyvin toimivat säätiöt saavat moraalista tukea napakasta sääntelystä ja huonosti toimivat saadaan helpommin kuriin, hän toteaa.

Lakimuutos ei aiheuta paljonkaan muutoksia säätiöille, liiketoimintaa sallitaan aiempaa laajemmin, sääntöjen muuttaminen säätiöissä tulee olemaan aiempaa helpompaa ja säätiöillä voi olla toimitusjohtaja.

Patentti- ja rekisterihallituksen apulaislinjanjohtajan Juha Viertolan mukaan muutos hyödyttää eniten toiminnallisia säätiöitä, kuten opiskelija-asuntosäätiöitä ja hoitolaitossäätiöitä, joiden säätely on ollut epämääräistä.

Polkupyörällä festivaalilta toiselle kesän ajan kiertävä kansanmuusikko Emilia Lajunen on yksi Koneen Säätiöltä apurahan saaneista hakijoista. Lajunen lähetti kiertuetta varten viisi apurahahakemusta ja sai Koneen Säätiöltä 5 000 euroa. Ideaansa hän alkoi myydä jo ennen kuin apurahasta oli varmuutta.

– Kiertue olisi voinut toteutua ilman sitäkin, mutta keikkapalkkiot eivät riittäisi kattamaan kuluja. Nyt meillä on ihan oikea kesätyö.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)