Verkkouutiset

Tiedusteluyhtiön raportti: Venäjä huolestuneempi Suomen kuin Ruotsin Nato-jäsenyydestä

Stratfor raportoi otsikolla "Ruotsi ja Suomi harkitsevat Nato-jäsenyyttä".
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Amerikkalaisen Stratfor-tiedusteluyhtiön julkaisemassa tekstiraportissa kerrotaan USA:n Montenegrolle antamasta tuoreesta tervetulotoivotuksesta liittyä Natoon. Tästä siirrytään käsittelemään Ruotsia ja Suomea.

”Ruotsissa aiemmin Nato-skeptinen sosialidemokraattinen puolue saattaa kääntää kantansa Ruotsin jäsenyyteen liittoutumassa, todeten että Tukholma voi ajatella liittymistä Natoon, jos se voi tehdä niin naapuri-Suomen kanssa”, Stratfor kirjoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

”Puhtaasti sotilaalliselta kannalta Ruotsi ja Suomi saisivat jonkin verran kapasiteettia ja ylimääräistä diplomaattista suojaa liittymällä Natoon, mutta lopulta sotilaallinen tasapaino Naton ja Venäjän välillä ei välttämättä muuttuisi”.

Stratforin mukaan ”jopa ottamatta todellisia askeleita kohti jäsenyyttä viestii pelkkä keskustelu Venäjälle, että Euroopan maiden välillä on solidaarisuutta sotilaallisessa kestävyydessä mahdollista Venäjän aggressiota kohtaan”.

Tiedusteluyhtiö kirjoittaa Venäjän olevan selvästi hälyyntynyt ajatuksesta ja tehneen selväksi, että se näkee Ruotsin aikeen liittyä Natoon suorana uhkana.

”Vaikka Venäjä ei halua Ruotsia Natoon, se on vielä huolestuneempi Suomen jäsenyydestä. Vuosikymmenien ajan Ruotsi ja Suomi ovat toistuvasti sanoneet, että ne liittyvät liittoutumaan vain yhdessä. Tämä toisi yhä uuden Nato-jäsenen vain kivenheiton päähän Pietarista ja saartaisi Venäjän asemat Itämerellä Nato-jäsenillä. Suomi on paljon epävarmempi liittymisestään, tietäen, että Venäjä ei todennäköisesti reagoisi vain sotilaallisesti vaan myös kaupparajoituksilla”.

Stratfor arvelee Ruotsin ja Suomen voivan saada liittymiselleen ”pikapassin”, jos ne olisivat kiinnostuneita.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)