Verkkouutiset

”Ideologiset syyt vastustaa valinnanvapautta on heitettävä roskakoriin”

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa alleviivaa, ettei sote-uudistuksen tavoitteita saavuteta ilman kannustavaa rahoitusratkaisua.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Sari Sarkomaan (kok.) mukaan sosiaali- ja terveyshallinnon uudistuksen tavoitteita ei saavuteta pelkästään viimeisimmäksi esitetyllä yksiportaisella kuntayhtymämallilla, sillä se ei pidä sisällään riittäviä kannusteita. Sarkomaa pitää välttämättömänä, että seuraavana askeleena päätetään rahoitusmallista, jossa julkinen raha seuraa ihmisten valintoja.

”Uusi rahoitusmalli tarvitaan erityisesti perusterveydenhuoltoon ja hoivapalveluihin keinoksi vahvistaa perustason palveluja, niiden laatua, ihmisten valinnanvapautta ja kustannustehokkuutta”, Sarkomaa toteaa tiedotteessaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Uudistus on hänen mukaansa tehtävä niin, että keskiössä on palveluja tarvitseva ihminen. Ruotsissa tehtyjen uudistusten ansiosta maassa pääsee Sarkomaan mukaan reilut 90 prosenttia kansalaisista perusterveydenhuollon lääkärille viikon sisällä. Hän muistuttaa aiemminkin ehdottaneensa, että Ruotsin raha seuraa potilasta -mallista tehdään Suomen peruspalvelut paremmaksi -malli.

Sarkomaa muistuttaa, että Ruotsissa ns. Vård val- ja Fritt val -uudistuksien ansiosta reilu 90 prosenttia ihmisistä pääsee perusterveydenhuollossa lääkärille viikon sisällä.

”Suomessa terveyskeskusjonoissa viikkotolkulla odottavat lapsiperheet, eläkeläiset ja työttömät ovat irvikuva tasa- arvoisesta terveyspolitiikasta. Ideologiset syyt vastustaa valinnanvapautta on heitettävä roskakoriin”, hän toteaa.

Kansanedustajan mukaan lisäksi on erityisesti katsottava, miten sote-lakiin saadaan leivottua sisään muita kannusteita, jotka perustuslakivaliokunnan tyrmäämässä hallituksen esityksessä olivat vajavaisia.

Eduskunnan valtiovarain- ja talousvaliokunta ovat Sari Sarkomaan mukaan varoittaneet yksimielisesti sote-lakiesityksestä antamissaan lausunnoissa esityksen puutteellisista kannustimista ja vedonneet niiden lisäämisen puolesta sosiaali- ja terveysvaliokuntaan.

”Näitä näkemyksiä ei ole varaa sivuuttaa”, Sarkomaa sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)