Verkkouutiset

Risto E.J. Penttilä Brexitistä: Junckerin linja ei voi olla Suomen linja

Keskuskauppakamarin toimitusjohtajan mielestä Suomen pitäisi tehdä kaikkensa Brexitin estämiseksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E.J. Penttilä neuvoo blogikirjoituksessaan Muistio Suomen hallitukselle, miten hallituksen pitäisi toimia Britannian suhteen.

Penttilä kehottaa pysäyttämään Brexitin eli Britannian eron Euroopan unionista.

– Kansanäänestys ei ratkaise kaikkea. Eri puolilla käydään neuvotteluja, joiden tavoitteena on pysäyttää Brexit, Penttilä toteaa.

Hänen mukaansa perustuslain tasoiset kysymykset, jollainen EU-ero on, ratkaistaan yleensä demokratioissa vaikeamman kaavan kautta – esimerkiksi kahden kolmasosan enemmistöllä parlamentissa tai yli kahden vaalikauden.

– On selvä, että Britannian ja Skotlannin parlamenteilla on tärkeä rooli prosessissa. EU:n tulee pitää tämä vaihtoehto auki.

Penttilän mukaan Suomen tulee tehdä kaikki voitava Brexitin estämiseksi, jos sellainen on ylipäätään mahdollista. Jos ei, Suomen tulee estää Britannian eristäminen.

Helsingin sopimus päivitettävä

Penttilä toteaa, että EU on jakautumassa kahteen leiriin. Niihin, jotka haluavat rankaista Britanniaa ja niihin, jotka haluavat, että EU pyrkii saamaan mahdollisimman pragmaattisen ratkaisun aikaiseksi.

Hänen mielestään Suomen on oltava pragmaattisella kannalla.

– Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on ehdottanut mahdollisimman nopeaa ja tiukkaa eroa. Junckerin linja ei voi olla Suomen linja, Penttilä painottaa.

Hän muistuttaa, että demokratia ja avoin talous ovat EU:n perusarvoja, ja Suomen on puolustettava niitä myös neuvotteluissa Britannian kanssa.

Penttilä katsoo, että Suomen pitäisi ehdottaa vuoden 1962 Helsingin sopimuksen päivittämistä. Uudella sopimuksella voidaan osoittaa, että EU ei sulje pois yhteistyötä EU:n ulkopuolisten maiden, kuten Norjan ja Islannin kanssa.

– Samalla voimme näyttää koko Euroopalle, että integraatio voi olla pragmaattista eikä ideologista, ja se voi tapahtua alhaalta ylöspäin poistamalla rajaesteitä ihmisten ja yritysten liikkuvuudelta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)